Nasze przepisy Sałatki ze świeżych warzyw

Sałatki ze świeżych warzyw

Sałatka ze świeżych warzyw to doskonałe danie na każdą okazję i każdą porę. W tej chwili mamy łatwy dostęp do świeżych warzyw praktycznie o każdej porze roku, więc możemy tworzyć zarówno letnie sałatki, jak i sięgać po warzywa zimą, choć ich wybór wtedy jest nieco mniejszy. Warto korzystać z warzyw sezonowych, ale zawsze uda nam się skomponować jakąś sałatkę z aktualnie dostępnych produktów.

Sałatka z warzyw może także zawierać mięso – idealnie sprawdza się tu na przykład wędzony kurczak czy pieczony indyk. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by dobrą sałatkę skomponować jedynie ze składników roślinnych i w ten sposób stworzyć pełnowartościowe danie bezmięsne. Świetnym i popularnym obecnie rozwiązaniem jest dodawanie do sałatek owoców – na przykład pomarańczy, grejpfrutów albo truskawek, które w ciekawy sposób przełamują lub dopełniają smak warzyw. Idealnie sprawdzają się też nasiona lub ich mieszanki, zwłaszcza w wersji prażonej: pestki dyni, słonecznika, sezamu itp.

Innym atutem tych dań jest czas ich przygotowania. Sałatki warzywne na szybko nie wymagają obróbki termicznej, nie trzeba ich gotować czy piec, a do tego mogą zostać przygotowane z wyprzedzeniem, dlatego tak popularne są sałatki na urodziny i inne uroczystości.