Nasze przepisy na tarty

Tarty

Tarta to popularne danie kuchni francuskiej. Jest to rodzaj wypieku, który składa się z ciasta oraz nadzienia. Tarta występuje w wielu rodzajach i wersjach. Różnić się może zarówno ciastem, jak i nadzieniem. Tartę można zrobić z ciasta francuskiego, kruchego, a nawet drożdżowego. Nadzienie może być zarówno słodkie, jak i wytrawne. Tarta na obiad zwykle jest wytrawna (słona lub pikantna), a jej nadzienie zawiera warzywa, grzyby czy mięso. Tarty ze słodkim nadzieniem (z owocami, kremami, czekoladą, orzechami) podaje się najczęściej się jako desery.

Szukasz inspiracji? Pomysł na tartę na kolację lub obiad nasunie ci się bardzo szybko, jeśli przejrzysz nasze przepisy. Tarta z grzybami leśnymi, kurczakiem, kapustą i grzybami, szpinakiem i łososiem, a może coś bardzo oryginalnego – tarta z białym barszczem, jajkami przepiórczymi i białą kiełbasą? Wybór nie jest łatwy, najlepiej wypróbować kilka z nich! A jeśli chcesz znaleźć przepis na tartę na słodko, do wyboru masz między innymi pyszną tartę z konfiturą, kremem budyniowym i jeżynami, cytrynową tartę z malinami, jagodową z kremem mascarpone albo z malinami i bitą śmietaną. Dowiedz się, jak przygotować pyszną tartę, i wprowadź ją na stałe do swojego menu – będzie doskonała na każdą okazję!