1

2

Nasze przepisy Kuchnia bałkańska

Przepisy

Kuchnia bałkańska


Jednym z najważniejszych składników kuchni bałkańskiej jest turecki kajmak - przygotowywany z mleka bawołu domowego i kremowej śmietanki, używany jako nadzienie do naleśników lub element kanapek na śniadanie z szynką. Kajmakiem nazywamy również słodką masę do deserów, która powstaje na bazie mleka gotowanego z cukrem i ucieranego ze śmietaną, jednak do słodkich przekładańców możesz również użyć typowego tureckiego kajmaku.

Szeroko znana jest również pasta paprykowo-bakłażanowa (ajwar) i pita, czyli pszenny placek, podawany często z porcją warzyw i mięsa. U nas znajdziesz przepis na pitę z grillowanymi warzywami, pomysł na gruziński chleb z serem i chorwacki plaster kukurydziany.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: