1

2

Nasze przepisy Kuchnia chińska

Przepisy

Kuchnia chińska


Kiedy mówimy o kuchni chińskiej, w głowie pojawia się skośnooki kucharz, energicznie podrzucający wok, na którym smaży się kurczak z pikantnymi przyprawami na wrzącym oleju. Jeżeli kurczak - na talerzu powinien pojawić się ryż. Jednak czy na pewno? Regiony kuchni chińskiej różnią się kulinarnymi drobnostkami.

W kuchni pekińskiej częściej goszczą dania makaronowe niż ryżowe, kuchnia syczuańska słynie z wędzonej wołowiny na sposób pikantny oraz podwędzanej kaczki, a kuchnia chaoshan zadziwia smakiem owoców morza i zaskakuje tradycyjnym podawaniem herbaty ulung przed posiłkiem.

U nas znajdziesz zbiór różnorodnych przepisów z chińskiej tradycji kulinarnej: klopsiki po chińsku z pieczarkami, kapustę pekińską z selerem naciowym, kurczaka gongbao w aksamitnym, słodkim sosie. Jeżeli czujesz się na tyle sprawnie manualnie, aby właściwie używać pałeczek - zrób prawdziwą chińską ucztę! W poszukiwaniu inspiracji zobacz również przepisy z kuchni orientalnej!

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: