Chociaż sałatki z majonezem można jadać przez cały rok to kojarzą się przede wszystkim ze świętami. Szczególnie tradycyjna sałatka jarzynowa, która jest świątecznym klasykiem i nie może jej zabraknąć na świątecznym stole. Jak przygotować idealną sałatkę z majonezem? Jakie składniki będą pasować? Zobacz praktyczny poradnik.
Na święta Bożego Narodzenia przygotowuje się wiele sałatek. We wstępie wspomnieliśmy o klasyku. Sałatka jarzynowa powstaje z połączenia gotowanych warzyw - marchwi, selera, ziemniaków z groszkiem konserwowym, jajkiem, jabłkiem i odrobiną cebuli. Wszystkie składniki pokrojone w kostkę i wymieszane ze sobą tworzą idealną kompozycję, którą dopełnia majonez dekoracyjny WINIARY.
Podobnym przepisem jest sałatka kaczy żer. Różnica polega na tym, że w tej drugiej jest więcej konserw. Oprócz groszku pojawia się także kukurydza, fasola i papryka marynowana.
Choć wszyscy dobrze znają tę potrawę, można zaskoczyć gości nietypową formą podania. Oryginalnym pomysłem jest na przykład świąteczny tort sałatkowy. Inny nieszablonowy patent to bożonarodzeniowe sushi z sałatką jarzynową. W tym wariancie rolki kręci z placków tortilla, a wnętrze to właśnie sałatka. Ten sam smak, ale forma podania całkiem inna!
Oprócz sałatki jarzynowej częstym wyborem na święta jest także sałatka śledziowa z majonezem. Delikatny gęsty sos trochę łagodzi intensywny smak ryby. Dzięki temu danie może być bardziej atrakcyjne dla tych, którzy uważają śledzia w oleju z cebulką za zbyt ostre danie. Jeśli szukasz czegoś łagodniejszego, polecamy sałatkę śledziową z kapustą pekińską.
W dniu wigilii dominuje przywiązanie do tradycji. Stąd takie dania jak pierogi, bigos wigilijny, karp w galarecie czy zupa grzybowa. Jednak w kolejnych dniach już można podejść do zawartości talerza z większą dozą kreatywności i sprawdzić bardziej odważne receptury.
Ciekawym urozmaiceniem może być sałatka jarzynowa z czerwoną fasolą i winogronami lub sałatka makaronowa z curry. Warto szukać nieoczywistych połączeń, żeby odkrywać nowe smaki. Do majonezowej sałatki może pasować nawet ananas albo żurawina.
Wegetarianom się to nie spodoba, jednak wiele osób jest zdania, że można dodawać do sałatki także produkty mięsne. Jeśli ta idea jest Ci bliska, możesz wypróbować takie przepisy jak sałatka świąteczna z jajkiem i szynką albo sałatka z tuńczykiem i czerwoną fasolą. To bardzo sycące sałatki, więc będą idealnym wyborem na śniadanie lub na kolację, najlepiej podawane ze świeżym pieczywem.
W niektórych poradnikach przestrzega się przed jedzeniem dużych ilości sałatek z majonezem. Rzeczywiście nie są to idealne dania dla osób z wysokim poziomem cholesterolu i znajdujących się na diecie. Mając na uwadze ich specyficzne potrzeby warto oczywiście zmniejszyć porcję. Dobrym pomysłem jest także zastosowanie specjalnych wariantów produktu. Można wybrać majonez lekki Winiary z mniejszą zawartością tłuszczu albo bogaty w zdrowe kwasy tłuszczowe majonez Winiary z olejem awokado.