Sezon na...

Kuchnia orientalna

Niezależnie od tego, w który region Azji się przeniesiesz, z pewnością znajdziesz mnóstwo potraw z ryżem lub sosem sojowym, które są nieodłącznymi składnikami kuchni azjatyckiej. Spotkasz tu także dania z woka, różnorodne świeże przyprawy oraz smaczne sosy, które stanowią dodatek do niemal każdej przekąski.

Kuchnia indyjska to przede wszystkim pikantne curry i chętnie wykorzystywana soczewica. Aby poczuć klimat dań kuchni indyjskiej, polecamy kurczaka z ryżem curry, indyjskie pierożki Singharas i aromatyczne orientalne sosy.

To, co w kuchni chińskiej jednak cenimy najbardziej, to przede wszystkim różnorodność dań z ryżem i dużą ilością warzyw. Lekko pikantne i słodko-kwaśne smaki najlepiej smakują jedzone pałeczkami. W naszych propozycjach dań z kuchni chińskiej znajdziesz przygotowane na różne sposoby mięsa z owocami.

W kuchni japońskiej królują ryby, imbir, wasabi i sos sojowy, jednak najbardziej popularnym daniem kuchni japońskiej, jakie przywędrowało do Europy, jest sushi. Wypróbuj przepisy na dania z kuchni japońskiej i poczuj klimat Azji w swoim domu ;)

Kuchnia tajska to połączenie kuchni chińskiej z kuchnią indyjską, która uchodzi za najbardziej pikantną i aromatyczną z kuchni orientalnych. To, co możemy spotkać tutaj najczęściej, to świeży imbir, trawa cytrynowa, liście limonki i owoce morza.

Zapraszamy do wypróbowania dań z kuchni orientalnej. Smacznego!

Kuchnia orientalna