1

2

Przepisy

Sezon na... Cytrusy


Żywe kolory - słoneczne żółcie, ciepłe barwy pomarańczy i paleta zieleni, orzeźwiające oraz intensywne aromaty i bogata gama owocowych smaków. Słodkie, słodko-cierpkie, kwaśne lub lekko gorzkawe cytrusy mają wiele niezwykłych właściwości, które sprawiają, że są w kuchni wprost niezastąpione. W naszej kolekcji przepisów znajdziesz pomysły na potrawy z pomarańczami (czy to słodkimi, czy delikatnie gorzkimi), soczystymi grejpfrutami, klementynkami i limonkami.

Dlaczego warto do swojego codziennego menu dodawać świeże cytrusy? Po pierwsze – są naturalnym źródłem witamin i składników mineralnych. Po drugie - mogą być także ozdobą rozmaitych potraw. Wyobraź sobie tylko pieczonego indyka podawanego z plasterkami pomarańczy i goździkami! Po trzecie - z mandarynkami, cytrynami, grejpfrutami czy limetkami przyrządzisz wiele domowych przysmaków - od pysznych sałatek, przez desery z cytrusami, zupy (np. zupę dyniową z pieczonej dyni z nutą pomarańczy) i sosy (może sos ctrynowo-imbirowy lub sos pomarańczowy z pieprzem cayenne?), aż po dania mięsne (smażone i pieczone, jak schab z miodem i cytryną, idealny jako rozgrzewające danie na zimę). Cytrusy mogą być także doskonałym składnikiem aromatycznych ciast, cytrynowych ciasteczek pochłanianych w mgnieniu oka przez rodzinę i znajomych, słodkich kremów i domowych dżemów.

Zobaczcie, jak na różne sposoby wykorzystać wszechstronne cytrusy w kuchni - sprawdź nasze przepisy na cytrusowe dania i wypieki z pomarańczami i innymi cytrusami!

Cytrusy

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: