1

2

Przepisy

Sezon na... Jak papryka z talerza znika!

Przepisy z paprykami tworzą kalejdoskop kolorów i smaków! Czerwona, żółta, zielona, chrupiąca, przyjemnie słodka lub piekielnie ostra... Paprykę możesz pałaszować codziennie: na surowo – do sałatek i kanapek, na ciepło - duszoną, smażoną, pieczoną, gotowaną na parze, paprykę marynowaną i paprykę grillowaną, a nawet... odgrzewaną. Bo papryka jest nie tylko smakowitym (i niskokalorycznym!) źródłem wielu witamin i minerałów, ale podczas obróbki termicznej traci mniej witaminy C w porównaniu do innych warzyw (dość szybko staje się miękka). Zapraszamy zatem na pyszne i kolorowe dania z papryką w roli głównej. Znajdziesz u nas przepisy na sałatki z papryką, paprykowe gulasze i tradycyjne leczo z papryką, pizze i zapiekanki, a także przepisy na papryki faszerowane (często w towarzystwie pysznej cukinii lub smakowitego bakłażana). Wśród przepisów z papryką są nawet wytrawne muffinki (najlepsze prosto z pieca), chrupiące tarty i kremowa zupa z pieczonej papryki!

Jak papryka z talerza znika!

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: