1

2

Przepisy

Przepisy z cukinii


Cukinia - smukła i delikatna odmiana wielkiej dyni. Przybyła do nas ze słonecznej Italii i zadomowiła się w polskiej kuchni na dobre. Cukinia to niskokaloryczne warzywo, które ma wiele wartościowych witamin (z grupy B, witaminę A, C oraz K) i to nie jej jedyne zalety - świetnie łączy się w potrawach z rybą, dowolnym mięsem oraz innymi warzywami w sprawdzonych przepisach na tarty w sposób wytrawny, tortellini z cukinią, zapiekankę z bakłażanem, kurczaka z rozmarynem czy kuskus z bobem.

Łagodna w smaku i dzięki temu wszechstronna cukinia - idealna do smażenia, duszenia, pieczenia i gotowania na parze! Doskonała na surowo do kanapek i na grilla, do faszerowania warzywami oraz mięsem i jako składnik nadzienia, pasuje również do kremowych zup, zapiekanek z makaronem lub ziemniakami i placków ziemniaczanych z sosem czosnkowym na obiad. A pyszny dżem z cukinii doda smaku nie tylko niedzielnemu śniadaniu! Dania z cukinii to murowany sukces na rodzinnym stole.

Cuda z cukinii!!!

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: