Peskatarianizm to ciekawy trend żywieniowy, który nie jest wszystkim znany. Warto dowiedzieć się więcej o takiej diecie, bo może się okazać, że właśnie taki wybór okaże się realną alternatywą dla diety mięsnej i wegetarianizmu. Nazwa pescetarian i pescetarianizm (lub peskatarianizm) inspirowana jest językiem hiszpańskim, ponieważ pescado to po hiszpańsku złowiona ryba. Czasami tej rodzaj diety nazywa się także ichtiowegetarianizmem. Idea ta zakłada, że z jadłospisu eliminuje się białe i czerwone mięso, ale pozostawia ryby i owoce morze. Dzięki temu można odżywiać się zdrowiej, a przy tym łatwiej dobrać posiłki tak, żeby nie zabrakło w nich najważniejszych składników odżywczych. Co przemawia za tą dietą?
Jeśli wybierzesz peskatarianizm, przepisy na dania znajdziesz bez trudu. Postawienie na ryby sprawia, że znacznie łatwiej żywić się w naturalny sposób bez suplementów diety. Na diecie tego typu można liczyć na dużą zawartość zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3, a także białka czy żelaza. Często peskatarianizm jest zalecany osobom z chorobami serca i cukrzycą. Sprzyja także budowaniu masy mięśniowej czy redukcji masy ciała pod warunkiem, że zwraca się baczną uwagę także na kaloryczność.
Pescatarianizm można przyjąć jako swój sposób odżywiania także ze względu na ekologię. Wybór takiej diety oznacza znaczące ograniczenie emisji gazów cieplarnianych.
Dla niektórych jest celem samym w sobie, a dla innych jedynie stanem pośrednim pomiędzy standardową dietą mięsną a wegetarianizmem i weganizmem. Niektórzy przechodzą przez te zmiany jadłospisu stopniowo, co umożliwia łatwiejsze zbilansowanie posiłków - bez wprowadzania od razu rewolucyjnych zmian.
Peskatarianami byli między innymi Brigitte Bardot i Steve Jobs.
Na diecie peskatariańskiej można znaleźć wiele potraw, które obfitują w zdrowe tłuszcze i witaminy, a przy tym są bardzo smaczne. Taki jadłospis to okazja do tego, żeby ryby jeść kilka razy w tygodniu i to niekoniecznie w postaci smażonych filetów, ponieważ jest wiele innych ciekawych opcji.
Bardzo oryginalnym przepisem na ciekawą przystawkę jest tatar z łososia. Ta delikatna ryba znakomicie komponuje się z sokiem z cytryny, kaparami i ogórkiem kiszonym, a jako przyprawy wystarczy dodać sól, pieprz i odrobinę oleju - palce lizać!
Inne danie na zimno, które zasmakuje niemal wszystkim peskatarianom, to sałatka śledziowa z burakami, Może być podawana na wigilię, jak również podczas spotkań przy innych okazjach. Pieczone buraki i śledź pasują do jajka, a za jako sos do drobno pokrojonych składników świetnie się sprawdza majonez dekoracyjny Winiary.
Jeśli preferujesz ciepłe przekąski, koniecznie zwróć uwagę na kalmary grillowane. Dobrze przygotowane charakteryzują się delikatnym smakiem. W tym przepisie kluczowe jest zrobienie marynaty. Jej sekret to wymieszanie we właściwych proporcjach trawy cytrynowej, czosnku, chili, przyprawy Maggi, cebuli i sosu ostrygowego. Tuż przed podaniem na stół warto skropić grillowane kalmary sokiem z cytryny. W efekcie uzyskujesz danie proste, a zarazem wykwintne.
A może orientalny obiad? W polskiej kuchni dominują przepisy z karpiem lub dorszem, natomiast jest wiele innych możliwości. Jeśli chcesz zaskoczyć gości, na stół powinien trafić węgorz smażony z chili. Przypadnie do gustu nie tylko fanom ryb, ale też miłośnikom orientalnej kuchni. Kurkuma i imbir sprawiają, że danie jest pikantne, a dzięki zastosowaniu sosu ostrygowego, trawy cytrynowej i pachnotki może wyczuć także inne nuty smakowe.
Peskatarianie powinni chętnie sięgać także po wędzone ryby. Nadają się na kanapki, ale też do sałatek. Najlepszy przykład to sałatka z ryżem i wędzoną makrelą.
Szukając kulinarnych inspiracji dla osób na diecie peskatariańskiej, można do woli czerpać z kuchni Japonii. Mieszkańcy tego kraju słyną z długowieczności, a jednym z powodów jest właśnie obfite sięganie po morskie ryby, o co nietrudno, ponieważ Japonia położona jest na kilku wyspach. Przygodę z domowym sushi własnej roboty najlepiej zacząć od klasycznego przepisu na hosomaki z łososiem. Po opanowaniu takich podstaw można podejmować się już trudniejszych wyzwań.
Jest także coś dla tych, którzy cenią kuchnię amerykańską. Jeśli trudno Ci się pogodzić z rezygnacją z hamburgerów, mamy dobrą wiadomość - istnieje pyszny zamiennik. Wystarczy zastąpić wołowinę białą rybą, taką jak dorsz albo halibut. Filet włożony między dwie bułki podaje się z dodatkiem kolendry, miodu, marchewki, czerwonej kapusty i rukoli. To sprawdzony przepis na rybny burger.
Wybór diety dla peskatarian to dobry sposób na to, żeby zwiększyć spożycie ryb kosztem czerwonego mięsa i drobiu. Ryby i owoce morza to znakomite źródło białka. Jeśli nie chcesz z nich rezygnować, a jednocześnie myślisz o ekologii, peskatarianizm to może być dla Ciebie właściwa droga.