Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Przepisy 31

Pierogi, kopytka, naleśniki – pyszne i niedrogie 

Dania na bazie mąki od stuleci mają swoich wielbicieli zarówno wśród dorosłych, jak i dzieci. Bo któż nie przepada za rozpływającymi się w ustach naleśnikami z ulubionym dżemem, smażonymi jabłuszkami czy twarożkiem? Aby zaskoczyć bliskich naleśnikami z serem w całkowicie nowej odsłonie, warto je po złożeniu w trójkąty podsmażyć na maśle, aż staną się chrupiące i zyskają złocisty kolor. Jeżeli domownicy nie przepadają za słodkimi daniami, naleśniki można także przyrządzić w wersji wytrawnej, używając farszu z pieczarek, szarpanej wołowiny w sosie czy mięsa mielonego z pomidorami i żółtym serem. 

Kopytka i pierogi należą do jednych z tańszych potraw. Kluski wystarczy ugotować i wykorzystać jako dodatek np. do pieczonego mięsa lub zrobić z nich samodzielne danie. Podobnie jest z pierogami. Ich bazą jest cienko rozwałkowane ciasto pszenne, które może kryć w sobie zarówno słodkie, jak i wytrawne nadzienie. Wszystko zależy od wyobraźni. 

Smaczne i tanie zapiekanki 

Gorące, aromatyczne zapiekanki są świetnym pomysłem, zwłaszcza na jesienny czy zimowy obiad. Doskonale rozgrzewają, dodają energii, a także wprost zniewalają niesamowitym smakiem i aromatem. Najsmaczniejsze są te z dodatkiem ziemniaków lub ugotowanego na półtwardo makaronu. Ziemniaczane zapiekanki doskonale komponują się z kawałkami podsmażonej na patelni kiełbasy i boczku, piórkami cebuli oraz pokrojonej w paski papryki. Z kolei potrawy na bazie makaronu warto przyrządzić z dodatkiem kawałków mięs, sosu pomidorowego, żółtego sera i ulubionych warzyw. Przygotowanie zapiekanek jest nie tylko tanie, lecz także nie zajmuje wiele czasu, a efekt – palce lizać! 

Pyszności z piekarnika 

Popularna teraz na całym świecie pizza od setek lat jest jedną z ważniejszych potraw kuchni włoskiej. Aż trudno uwierzyć, że dawniej była podstawowym pożywieniem biedniejszych mieszkańców Półwyspu Apenińskiego, dlatego też w podstawowej wersji jest tania i prosta do zrobienia. Chrupiące, cieniutkie ciasto pokryte warstwą sosu pomidorowego oraz wybranych dodatków to danie uwielbiane przez małych i dorosłych łakomczuchów. Do jego przygotowania można wykorzystać to, co znajdziemy w lodówce – warzywa, owoce, plasterki wędliny oraz tarty ser, dzięki któremu każdy kawałek pizzy apetycznie się ciągnie.