Sernik to jeden z najpopularniejszych wypieków pojawiających się na polskich stołach. Tradycyjnie przygotowywane były z twarogu albo serka homogenizowanego, dziś jednak od tej kulinarnej tradycji coraz częściej się odchodzi, wykorzystując wcześniej niedostępne w Polsce sery – jak ricotta czy mascarpone. Pojawiają się także przepisy na serniki w wersjach wegańskich, czyli bez użycia produktów pochodzenia odzwierzęcego – w ich recepturach pojawiają się tylko roślinne składniki, a ser zostaje zastąpiony np. przez tofu. Różnice dotyczą też sposoby przygotowania samego ciasta – w tradycyjnych przepisach jest ono pieczone, jednak w wielu nowoczesnych wydaniach przygotowuje się sernik na zimno – bez pieczenia.
Jeśli decydujemy się na sernik pieczony, możemy przygotować go na różnym spodzie: kruchym, biszkoptowym albo półkruchym. Natomiast sernik na zimno możemy przygotować na spodach zrobionych z kruszonych herbatników lub innych ciastek – zmieszanych z margaryną i innymi składnikami. Znajdziecie także przepisy na serniki bez spodów, w których masa serowa najczęściej serwowana jest z owocowymi dodatkami.
Owoce w ogóle pasują do serników często im towarzyszą. O ile obecność rodzynek w masie serowej jest częstym punktem spornym między zwolennikami i przeciwnikami takiego rozwiązania, o tyle jagody, truskawki, maliny czy brzoskwinie na serniku nie budzą już tyle emocji. Mogą być zatopione w masie serowej, ułożone na wierzchu lub znajdować się w galaretce wylanej na wierzch sernika. Oprócz świeżych owoców można wykorzystać także owoce z puszki lub mrożone.
Przepisy na to ciasto uwzględniają także inne wariacje – na przykład czekoladowe polewy, kremy, bakalie, mieszanie masy serowej z masą makową, układanie pięter kakaowego ciasta i sera. Rozwiązań jest sporo, warto więc znaleźć swój ulubiony pomysł na sernik.