Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
pomysł na sałatki, przepisy na sałatki, sałatka pomysły

Przepisy na sałatki z mortadelą

Łagodna w smaku mortadela jest smacznym składnikiem wielu potraw. Sprawdź nasze przepisy na pyszne kolorowe sałatki z mortadelą.

Przepisy 5

Sałatka z białą kiełbasą i jajkiem

22 min Łatwy

Sałatka z grillowanego bakłażana

55 min Łatwy

Sałatka z selerem naciowym

30 min Łatwy

Sałatka z pora

55 min Średni

Świąteczna sałatka warstwowa

55 ze 100
25 min Łatwy

Mortadela – włoski przysmak 

Mortadela jest prawdopodobnie pierwszą kiełbasą powstałą we Włoszech w XIV w. W oryginalnej wersji wytwarza się ją z wieprzowiny (słoniny oraz zmielonego mięsa) i doprawia pieprzem lub pistacjami, rzadziej innymi dodatkami. Mortadela charakteryzuje się bladoróżowym kolorem z białymi plamkami tłuszczu oraz bardzo łagodnym smakiem, dzięki czemu ma swoich zwolenników zarówno wśród dorosłych, jak i dzieci. 

Mortadela świetna na kanapkę 

Mortadela jest świetna nie tylko na kanapkę. Grubo pokrojone krążki po spanierowaniu i usmażeniu na oleju smakują wybitnie, zwłaszcza z dodatkiem młodych ziemniaków oraz pikantnej surówki. Z cieńszych plasterków można przygotować pyszne roladki nadziewane warzywami lub pieczarkami i serem. Z mortadeli w kilka chwil można przyrządzić także smaczne placuszki oraz kieszonki pełne roztopionego żółtego sera. 

Sałatki z mortadelą 

Ta bardzo drobno zmielona kiełbasa jest nie tylko idealnym składnikiem wielu ciepłych potraw. Z powodzeniem można ją także dodawać do sałatek, co sprawi, że staną się one bardziej aromatyczne i sycące. Pokrojona w kostkę kiełbasa wchodzi w skład pysznej sałatki, w której dominuje kwaskowaty smak kiszonych ogórków i papryki konserwowej. Całości dopełniają świeża cebula, pomidory oraz sos majonezowo-musztardowy. 

Sałatka szwabska 

Wśród licznych potraw na bazie mortadeli nie sposób pominąć sałatki szwabskiej, która dobrze smakuje zarówno jako dodatek do pieczonych mięs, jak i zupełnie osobne danie. Bazą sałatki są ugotowane ziemniaki, ogórki konserwowe, cebula i dużo posiekanego szczypiorku. Biały sos, którym należy skropić potrawę tuż przed podaniem, świetnie łączy składniki i pasuje do jasnego, chrupiącego pieczywa (np. bagietki). 

Sałatka z mortadelą na słodko 

Chociaż mortadelę z powodzeniem można łączyć z większością warzyw, dzięki łagodnemu smakowi pasuje również do słodkich owoców, jak brzoskwinie czy mango. Wraz z nią już w kilka chwil można przygotować ekspresową sałatkę z dodatkiem złocistej kukurydzy, sera żółtego oraz soczystych ananasów w syropie. Na wspólny obiad czy lunch warto przygotować pyszną sałatkę z mortadeli, truskawek i gruszek, której słodki smak równoważy odrobina pikantnego sera koziego, rzodkiewki oraz aromatycznego ogórka. Całość polana sosem na bazie miodu oraz cytryny zachwyca niepowtarzalnym smakiem, zwłaszcza gdy sałatkę przegryza się chrupiącą grzanką.

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu