Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
placki, racuchy - przepisy

Racuchy

Złociste racuchy to świetny pomysł na szybki obiad. Wybierz swój ulubiony przepis na racuchy z pysznymi dodatkami. 

Racuchy – chrupiące i złociste 

Racuchy są potrawą tradycyjną w polskiej kuchni. Te najpopularniejsze są niewielkimi placuszkami drożdżowymi, często z dodatkiem krojonego w kostkę lub startego na grubych oczkach jabłka. Ciasto sporządzane jest najczęściej z pszennej mąki, choć w niektórych regionach popularne są racuchy ziemniaczane, przygotowywane z ugotowanych i przetartych ziemniaków, jaj, cukru, śmietany i jedynie odrobiny mąki. Niekiedy do ciasta dodaje się cynamon lub goździki, które nadają racuszkom egzotycznego aromatu. Usmażone na złoty kolor placuszki podaje się na słodko, posypane cukrem pudrem lub z dodatkiem śmietany, ewentualnie marmolady.

Ulubione racuchy drożdżowe 

Prawdziwą klasyką gatunku są pyszne racuchy z jabłkami, które zazwyczaj okazują się hitem w menu każdego dziecka. Puszyste, słodkie i cudownie chrupiące placuszki mogą być wyśmienitym obiadowym daniem głównym lub sycącym podwieczorkiem. Jeśli zdecydujemy się na dodanie jabłka w plasterkach a nie w kostkach, wówczas najwygodniej układać je już podczas smażenia, tuż po wylaniu ciasta na patelnię. W tym przepisie jabłka z powodzeniem możemy zastąpić innymi ulubionymi owocami – śliwkami, rabarbarem albo jagodami. W wersji egzotycznej racuchów do ciasta dorzucamy plastry bananów, ananasów lub dojrzałych brzoskwini. 

Złociste i chrupiące kaszubskie racuchy przygotowywane są na świeżych drożdżach i mące żytniej, która nadaje ciastu nieco ciemniejszego odcienia. Nie dodaje się do nich żadnych owoców w trakcie pieczenia, ale za to później ciemnozłote placuszki oprósza się cukrem pudrem i serwuje na stół z kilkoma łyżkami dżemu, marmoladą lub słodką konfiturą, np. malinową. 

Mięciutkie racuchy ziemniaczane

Tradycyjne racuszki ziemniaczane smaży się na smalcu, a potem posypuje cukrem kryształem i podaje osobno z kwaśną śmietaną. Są one świetną alternatywą dla zwyczajnych placków, które zawierają dużo więcej mąki. Do ciasta można wykorzystać resztki ugotowanych ziemniaków z obiadu, które wystarczy zemleć w maszynce lub ugnieść z pozostałymi składnikami na gładkie purée. Takie chrupiące i złociste racuchy z gotowanych ziemniaków doskonale smakują zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej, np. z aromatycznym sosem grzybowym.

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu