Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Air Fryer
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Domowe pączki z budyniem

Pączki

Poznaj nasze przepisy na puszyste pączki, które pokochają wszyscy domownicy. 

Przepisy 15
Budyniowe donuty

Budyniowe donuty

4 godz 15 min Średni
Pączki bostońskie z budyniem o smaku waniliowym WINIARY

Pączki bostońskie z budyniem o smaku waniliowym WINIARY

1 godz 11 min Średni
Domowe pączki z budyniem

Domowe pączki z budyniem

2 godz 27 min Łatwy
Pączki z budyniem

Pączki z budyniem

1 godz 54 min Łatwy
Pączki z serka homogenizowanego

Pączki z serka homogenizowanego

40 min Łatwy
Pączki z dziurką

Pączki z dziurką

36 min Łatwy
Pączki ziemniaczane

Pączki ziemniaczane

37 min Łatwy
Pączki oponki

Pączki oponki

30 min Łatwy
Pączki z lodówki

Pączki z lodówki

2 godz 28 min Łatwy
Tanie pączki

Tanie pączki

1 godz 5 min Łatwy
Gniazdka

Gniazdka

50 min Łatwy
Błyskawiczne pączki z jogurtem greckim

Błyskawiczne pączki z jogurtem greckim

35 min Łatwy
Pączki twarogowe

Pączki twarogowe

32 min Łatwy
Szybkie PĄCZKI LANE

Szybkie PĄCZKI LANE

42 min Łatwy
Pączki łyżką kładzione z serem

Pączki łyżką kładzione z serem

25 min Łatwy

Pyszne i puszyste pączki 

Nie ma co kłamać, pączki są po prostu cudowne w smaku. Zwłaszcza te świeże, oprószone cukrem pudrem i nadziewane konfiturą różaną lub marmoladą owocową. Po prostu palce lizać! Upojny zapach smażonych właśnie pączków ma tę niezwykłą moc, że ściąga do kuchni wszystkich domowników, nawet z najbardziej odległych pomieszczeń czy ogrodu. Nikt nie jest w stanie im się oprzeć – zarówno dorośli, jak i dzieci. Warto więc przygotować do popołudniowej kawy takie słodkości, jak pączki z budyniem albo błyskawiczne pączki z jogurtem greckim, które są tak delikatne, że rozpływają się w ustach. Pączkom można także nadać wybrany kształt, wycinając w drożdżowym cieście proste wzory, np. gwiazdki, które po upieczeniu polewa się słodkim lukrem. 

Wartą zainteresowania alternatywą tradycyjnych pączków są te kładzione łyżką na rozgrzanym oleju, przez co wyróżniają się nieregularnym kształtem i mniejszymi rozmiarami. Takie pączki lane powstają z ciasta z dodatkiem proszku do pieczenia, a nie drożdży, dlatego też nie musimy czekać, aż ciasto urośnie. Do błyskawicznych wypieków należą także aromatyczne pączki twarogowe, które po usmażeniu można wypełnić ulubionym dżemem i udekorować cukrem pudrem. 

Wyśmienite donaty i oponki 

Uwielbiane przez wszystkich oponki przygotowuje się z tego samego ciasta co tradycyjne pączki. Różnią się jedynie wielkością i okrągłym kształtem z charakterystyczną dziurką w środku. Z wyciętych ze środka kółeczek także możemy przygotować wyjątkowy rarytas – urocze mini pączusie, idealne rozmiarem dla najmłodszych łasuchów. Niewielkie pączki z dziurką zazwyczaj nie mają nadzienia, ale za to mogą być podawane ze słodkim musem malinowym, budyniem lub częściowo zanurzone w gęstej polewie czekoladowej, posypanej pokruszonymi owocami liofilizowanymi. 

Wyjątkowo mięciutką i pyszną odmianą oponek są gniazdka przygotowywane z ucieranego ciasta parzonego. Za pomocą szprycy wyciska się karbowane kółeczka, które po wyrośnięciu w trakcie smażenia będą przypominać ptasie gniazda. Te przepyszne ciasteczka wystarczy polać białym lukrem z cukru pudru oraz soku z cytryny i… zajadać! 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu