Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
pomysły na lunch i brunch

Lunch i brunch

Lunch i brunch to posiłki, których nazwy przeniknęły do nas z języka angielskiego. Zobacz jakie przepisy przygotowaliśmy dla Was na porę między 11:00 a 13:00.

Lunch i brunch to określenia, które jeszcze do niedawna funkcjonowały wyłącznie w krajach anglojęzycznych. Wraz z ekspansją kultury zachodniej dotarły do Polski i zagnieździły się w języku. Brunch ma wiele wspólnego z naszym drugim śniadaniem, ponieważ jedzony jest zazwyczaj między 10:00 a 11:30 i składa się z potraw typowych dla śniadań lub delikatnego obiadu. Przykładowy brunch stanowić mogą różnego rodzaju kanapki – np. sandwiche nowojorskie z twarożkiem i łososiem lub kanapki z pieczonym indykiem na ciepło – ewentualnie zupy kremy, nadziewane jajka albo piersi z kurczaka.

Lunch to posiłek jedzony między 10:00 a 13:00, kiedy to w większości firm pracownicy mają przerwę obiadową. Jest to posiłek pośredni między naszym drugim śniadaniem a wczesnym obiadem. Na lunch doskonale sprawdzają się dania jedzone na ciepło – parówki po kanadyjsku, mięso przyrządzone na parze lub sycące, gęste zupy kremy.

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu