Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Wspólne celebrowanie Święta Niepodległości 

Każdy patriota wie, że 11 listopada to dzień szczególny, bo będący rocznicą odzyskania przez Polskę niepodległości w 1918 r., po aż 123 latach zaborów. Jeżeli mamy w planach spędzenie tego popołudnia z rodziną lub przyjaciółmi, przygotujmy pyszne dania nawiązujące do rodzimej tradycji lub barw narodowych. Na pewno wszyscy chętnie spróbują klasycznego rosołu z rożnego rodzaju mięs podanego z domowej roboty makaronem. Podana na drugie danie pieczona kaczka w jabłkach i pomarańczach niewątpliwie zachwyci każdego gościa złocistą chrupiącą skórką, delikatnym mięsem oraz niesamowitym aromatem. Jakie jeszcze inne potrawy warto przygotować na Święto Niepodległości? 

Pyszne zupy na szczególny obiad 

Eleganckim, jasnym kolorem charakteryzuje się krem z białych warzyw. Zmiksowane cebulki, pory, pietruszki, selery, ziemniaki i kalafiory nadają potrawie wyśmienitego, lekko pikantnego smaku, który jest doskonale zrównoważony połówką słodkiej gruszki z piekarnika. Równie niesamowity krem możemy przyrządzić z białych szparagów, ziemniaków oraz zeszklonej cebuli. Zupę podajemy z chipsami boczkowymi albo zaparzonymi główkami szparagów i drobno posiekaną zieloną pietruszką. 

Drugie danie na szczególną okazję 

W polskich domach na świątecznym stole zazwyczaj najważniejsze miejsce zajmuje pieczeń. Soczysta karkówka, schab nadziewany suszonymi owocami czy łopatka w ziołach to prawdziwe klasyki kuchni polskiej. Lubianymi przez niemal wszystkich daniami są także faszerowana kaczka lub gęś czy pieczony królik, wyróżniający się wyjątkowo delikatnym mięsem. W wielu domach, zwłaszcza w południowo-zachodniej części naszego kraju, kultowym świątecznym daniem są mięsne rolady duszone w aromatycznym sosie. Do tych wyśmienitych potraw najlepiej podawać pieczone ziemniaki w mundurkach z folii, kluseczki śląskie albo kaszę ze skwarkami. Na stole warto też postawić różnego rodzaju surówki, sałatki ze świeżych jarzyn bądź warzywa gotowane na parze. 

Zwieńczeniem pysznego świątecznego obiadu może być biało-czerwony sernik na zimno z owocami i galaretką truskawkową, rozpływający się w ustach tort Pavlova ze śnieżnobiałych blatów bezowych albo puszyste ciasto drożdżowe z truskawkami i rabarbarem, posypane grubą warstwą chrupiącej kruszonki.