Każdy patriota wie, że 11 listopada to dzień szczególny, bo będący rocznicą odzyskania przez Polskę niepodległości w 1918 r., po aż 123 latach zaborów. Jeżeli mamy w planach spędzenie tego popołudnia z rodziną lub przyjaciółmi, przygotujmy pyszne dania nawiązujące do rodzimej tradycji lub barw narodowych. Na pewno wszyscy chętnie spróbują klasycznego rosołu z rożnego rodzaju mięs podanego z domowej roboty makaronem. Podana na drugie danie pieczona kaczka w jabłkach i pomarańczach niewątpliwie zachwyci każdego gościa złocistą chrupiącą skórką, delikatnym mięsem oraz niesamowitym aromatem. Jakie jeszcze inne potrawy warto przygotować na Święto Niepodległości?
Eleganckim, jasnym kolorem charakteryzuje się krem z białych warzyw. Zmiksowane cebulki, pory, pietruszki, selery, ziemniaki i kalafiory nadają potrawie wyśmienitego, lekko pikantnego smaku, który jest doskonale zrównoważony połówką słodkiej gruszki z piekarnika. Równie niesamowity krem możemy przyrządzić z białych szparagów, ziemniaków oraz zeszklonej cebuli. Zupę podajemy z chipsami boczkowymi albo zaparzonymi główkami szparagów i drobno posiekaną zieloną pietruszką.
W polskich domach na świątecznym stole zazwyczaj najważniejsze miejsce zajmuje pieczeń. Soczysta karkówka, schab nadziewany suszonymi owocami czy łopatka w ziołach to prawdziwe klasyki kuchni polskiej. Lubianymi przez niemal wszystkich daniami są także faszerowana kaczka lub gęś czy pieczony królik, wyróżniający się wyjątkowo delikatnym mięsem. W wielu domach, zwłaszcza w południowo-zachodniej części naszego kraju, kultowym świątecznym daniem są mięsne rolady duszone w aromatycznym sosie. Do tych wyśmienitych potraw najlepiej podawać pieczone ziemniaki w mundurkach z folii, kluseczki śląskie albo kaszę ze skwarkami. Na stole warto też postawić różnego rodzaju surówki, sałatki ze świeżych jarzyn bądź warzywa gotowane na parze.
Zwieńczeniem pysznego świątecznego obiadu może być biało-czerwony sernik na zimno z owocami i galaretką truskawkową, rozpływający się w ustach tort Pavlova ze śnieżnobiałych blatów bezowych albo puszyste ciasto drożdżowe z truskawkami i rabarbarem, posypane grubą warstwą chrupiącej kruszonki.