Z okazji Dnia Babci i Dziadka można przygotować tradycyjne, sprawdzone dania lub nieco je unowocześnić. Dobrymi pomysłami na sycący obiad będą pieczeń rzymska z pieczarkami, gołąbki z ziemniakami lub roladki schabowe z ciecierzycą. Natomiast na przystawkę można podać sałatkę ziemniaczaną, pomidory faszerowane sałatką kuskus, muffinki z pieczarkami czy sakiewki z ciasta francuskiego. W tym dniu warto dać popis swoim zdolnościom kulinarnym i przygotować zupełnie nowe dania tak, aby zaskoczyć bliskich. Osoby niewprawione w kuchennych bojach również będą mogły przyrządzić znakomity obiad – wystarczy kierować się przepisem.
Na Dzień Babci i Dziadka nie może również zabraknąć pysznych deserów. Sprawdzą się babeczki z kremem budyniowym, rogaliki drożdżowe, ciasto z musem truskawkowym bez pieczenia lub babka cytrynowa z majonezem. Ten ostatni składnik sprawi, że ciasto będzie idealnie wilgotne i puszyste. Można również zdecydować się na bardziej oryginalne desery, doskonałym pomysłem są np. serniczki na zimo z truskawkami podane w dekoracyjnych słoiczkach lub ciasto z nadzieniem dyniowym.