Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
wypieki - ciasta

Desery i wypieki ze stewią

Ciasta ze stewią nie należą do najpopularniejszych domowych słodyczy, a szkoda, bo słodka w smaku stewia z powodzeniem może zastąpić standardowy cukier. 

Przepisy 2

Torcik truskawkowy bez pieczenia

Torcik truskawkowy bez pieczenia

1 godz 10 min Łatwy
Cytrusowy torcik Crème brûlée blogerki Ósmy kolor tęczy

Cytrusowy torcik Crème brûlée blogerki Ósmy kolor tęczy

2 godz 23 min Średni

Czym zastąpić cukier? 

Pomimo tego, że cukier stanowi jedno ze źródeł energii, to spożywanie go w nadmiernej ilości może mieć zgubny wpływ na zdrowie. Nieświadomie, spożywamy cukier ukryty w wielu produktach, dlatego warto świadomie poszukać jego zdrowszych zamienników. Czym zastąpić cukier w wypiekach i popularnych deserach? 

 

Jedną z alternatyw dla cukru jest stewia. Jest to roślina, której liście są ok. 35 razy słodsze od cukru buraczanego i nie zawierają kalorii. Stewia ma zerowy indeks glikemiczny, co sprawia, że nie wpływa na skoki insuliny i nadaje się jako naturalny słodzik dla cukrzyków. Stosując ten zamiennik cukru, nie trzeba obawiać się także próchnicy i chorób dziąseł. Stewia jest świetnym rozwiązaniem dla osób, którym trudno obejść się bez słodyczy. Z powodzeniem można jej użyć do słodzenia herbaty czy kawy oraz do wypieków. 

 

Ciasta ze stewią 

Ciasta ze stewią z pewnością nie należą do popularnych domowych słodyczy. Jeśli szukasz nowych smaków i lubisz ekologiczne rozwiązania lub cukier naturalny nie jest wskazany dla Twojej diety, to wypieki z naturalnym słodzikiem będą idealnym rozwiązaniem. Słodka stewia z powodzeniem zastąpi standardowy cukier i pozwoli na pieczenie ulubionych ciast w wersji dietetycznej, bez wyrzutów sumienia. 

 

Proponujemy zacząć od szarlotki. To bardzo popularne ciasto, które można łatwo dostosować, zastępując biały cukier stewią. Jeśli dodatkowo podmienimy białą mąkę na wersję pełnoziarnistą, to mamy ciasto idealne z użyciem stewii. Będzie ono nadal się rozpływać w ustach, a szarlotka pozostanie aromatyczna i pyszna. Trzeba tylko pamiętać, że stewia jest znacznie słodsza od cukru, dlatego proporcje też należy odpowiednio wcześnie określić, bo nawet największy łasuch może się poczuć ciut przytłoczony taką ilością słodyczy. 

 

Desery na zimno słodzone stewią 

W letnie, gorące dni znakomitym orzeźwieniem będą owocowe musy, puddingi lub sałatki owocowe. 

 

Dla bardziej wymagających wielbicieli deserów na zimno również mamy propozycję. Torcik truskawkowo-serowy bez pieczenia, który nie będzie stanowić wielkiego wyzwania. Jedyne, co będzie potrzebne, to kilka składników i czas na przygotowanie. Tort na zimno także znakomicie sprawdzi się w mniej kalorycznej wersji. Wystarczy dodać do niego stewię zamiast cukru i mamy przepyszny fit deser, który docenią osoby dbające o linię. 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu