Ryż jest najstarszą z roślin uprawnych na świecie. W Chinach sadzono go już około 5000 r. p.n.e., gdzie był podstawą wyżywienia mieszkańców Azji. Obecnie te małe, niepozorne ziarenka są jednym z najbardziej popularnych produktów zbożowych, a dla ponad połowy ludności na ziemi najważniejszym składnikiem diety.
Najczęściej ryż spożywany jest po ugotowaniu i stanowi dodatek lub główny składnik wielu różnorodnych potraw. Bez ryżu nie byłoby wyśmienitego sushi, aromatycznego risotta czy ostrego pilawu. Uwielbiamy go dodawać do zapiekanek, sałatek oraz zup, a także stosować jako dodatek do wszelkiego rodzaju mięs. Ryż ma tak delikatny smak, że świetnie nadaje się również do przyrządzania dań na słodko. Zarówno po ugotowaniu, jak i w formie mąki ryżowej może być składnikiem nie tylko deserów, ale także wyśmienitych ciast i ciasteczek.
W skład takiego ciasta wchodzi ryż, długo gotowany w mleku z niewielką ilością cukru, otartej skórki z cytryny lub likieru pomarańczowego. Dodanie do masy śmietanki i jajek sprawia, że gotowy wypiek swoją konsystencją przypomina sernik. Ciasto ryżowe jest delikatne, wilgotne i cudownie śmietankowo-pomarańczowe w smaku. Można je podawać z odrobiną bitej śmietany lub jedynie oprószone cukrem pudrem.
Do ciast ryżowych możemy zaliczyć także wypieki, do których zamiast mąki pszennej dodawany jest jej ryżowy odpowiednik. Jeśli mamy ochotę na eksperymentowanie w kuchni, warto wypróbować przepis na wyjątkowy torcik pietruszkowy z kremem budyniowym, który nie tylko wygląda uroczo, ale i smakuje naprawdę wyjątkowo. Z mąki ryżowej w kilka chwil przygotujemy chrupiące kokosowe ciasteczka z wanilią i migdałem. Słodki zapach unoszący się w domu podczas ich pieczenia, na pewno szybko ściągnie do kuchni wszystkich domowników – nawet tych, nie przepadających za deserami.
Ryż dmuchany jest leciutki i delikatnie słodki. Jednym z bardziej znanych słodkich deserów z jego dodatkiem są szyszki, w których garść ziarenek, zlepionych ze sobą dzięki pysznej masie maślano-krówkowej, tworzy wyjątkowy smakołyk – leciutki, chrupki i pysznie karmelowy. Preparowany ryż może być także świetnym dodatkiem do bloku czekoladowego w waflach, sprawiając, że ten znany i lubiany deser nabierze chrupkości. Dmuchanymi ziarnami, dosypanymi do polewy, warto ozdobić słodkie wypieki, np. serniki, przekładane masą pierniki czy orzechowe torty.