Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
wypieki - ciasta

Ciasta z ryżem

Ciasto z ryżem? Czemu nie! Sprawdź nasze przepisy na ryżowe słodkości.

Przepisy 1

Pierś z kurczaka z ryżem i warzywami

Pierś z kurczaka z ryżem i warzywami

85 ze 100
35 min Łatwy

Wiele zastosowań ryżu 

Ryż jest najstarszą z roślin uprawnych na świecie. W Chinach sadzono go już około 5000 r. p.n.e., gdzie był podstawą wyżywienia mieszkańców Azji. Obecnie te małe, niepozorne ziarenka są jednym z najbardziej popularnych produktów zbożowych, a dla ponad połowy ludności na ziemi najważniejszym składnikiem diety. 

Najczęściej ryż spożywany jest po ugotowaniu i stanowi dodatek lub główny składnik wielu różnorodnych potraw. Bez ryżu nie byłoby wyśmienitego sushi, aromatycznego risotta czy ostrego pilawu. Uwielbiamy go dodawać do zapiekanek, sałatek oraz zup, a także stosować jako dodatek do wszelkiego rodzaju mięs. Ryż ma tak delikatny smak, że świetnie nadaje się również do przyrządzania dań na słodko. Zarówno po ugotowaniu, jak i w formie mąki ryżowej może być składnikiem nie tylko deserów, ale także wyśmienitych ciast i ciasteczek. 

Ciasta ryżowe 

W skład takiego ciasta wchodzi ryż, długo gotowany w mleku z niewielką ilością cukru, otartej skórki z cytryny lub likieru pomarańczowego. Dodanie do masy śmietanki i jajek sprawia, że gotowy wypiek swoją konsystencją przypomina sernik. Ciasto ryżowe jest delikatne, wilgotne i cudownie śmietankowo-pomarańczowe w smaku. Można je podawać z odrobiną bitej śmietany lub jedynie oprószone cukrem pudrem. 

Do ciast ryżowych możemy zaliczyć także wypieki, do których zamiast mąki pszennej dodawany jest jej ryżowy odpowiednik. Jeśli mamy ochotę na eksperymentowanie w kuchni, warto wypróbować przepis na wyjątkowy torcik pietruszkowy z kremem budyniowym, który nie tylko wygląda uroczo, ale i smakuje naprawdę wyjątkowo. Z mąki ryżowej w kilka chwil przygotujemy chrupiące kokosowe ciasteczka z wanilią i migdałem. Słodki zapach unoszący się w domu podczas ich pieczenia, na pewno szybko ściągnie do kuchni wszystkich domowników – nawet tych, nie przepadających za deserami. 

Pyszny ryż preparowany 

Ryż dmuchany jest leciutki i delikatnie słodki. Jednym z bardziej znanych słodkich deserów z jego dodatkiem są szyszki, w których garść ziarenek, zlepionych ze sobą dzięki pysznej masie maślano-krówkowej, tworzy wyjątkowy smakołyk – leciutki, chrupki i pysznie karmelowy. Preparowany ryż może być także świetnym dodatkiem do bloku czekoladowego w waflach, sprawiając, że ten znany i lubiany deser nabierze chrupkości. Dmuchanymi ziarnami, dosypanymi do polewy, warto ozdobić słodkie wypieki, np. serniki, przekładane masą pierniki czy orzechowe torty. 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu