Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
wypieki - ciasta

Pomysły na pyszne desery z marcepanem

Poznaj pomysły na smaczne desery z marcepanem. Marcepan jest przepyszny sam w sobie ale też nadaje idealnysłodki smak wszystkim deserom. Wypróbuj te przepisy!

Przepisy 1

Cytrusowy torcik Crème brûlée blogerki Ósmy kolor tęczy

Cytrusowy torcik Crème brûlée blogerki Ósmy kolor tęczy

2 godz 23 min Średni

Czym jest marcepan? 

Marcepan jest słodką masą cukierniczą utworzoną z mielonych migdałów i cukru pudru w równych proporcjach, z dodatkiem olejku migdałowego, a czasami odrobiny alkoholu (np. likieru amaretto, rumu, koniaku). Marcepan był znany już w średniowieczu, a za europejską stolicę słodkiej masy uważa się niemieckie miasto Lubeka. W czasach największej popularności występował w wielu odmianach, kolorach i z różnymi dodatkami. Marcepan jest fantastycznym dodatkiem do różnych wypieków, takich jak ciasteczka, rogaliki, piernik, strucla i wiele innych. Przygotowuje się z nich także pyszne praliny i czekolady o przyjemnym, migdałowym smaku. Po lekkim rozgrzaniu w dłoniach masa robi się elastyczna i łatwo daje się formować, dlatego często jest używana do dekoracji ciast lub wyrobu jadalnych figurek. 

Przygotowanie marcepanu nie jest trudne, a o jego jakości decydują migdały oraz odpowiedni stopień ich rozdrobnienia. Wyparzone i obrane z gorzkiej skórki migdały należy zmielić kilkakrotnie, aż powstanie z nich lekko tłusta masa dająca się zagniatać. Następnie dodaje się cukier puder i trochę alkoholu lub wody różanej. Wszystkie składniki ponownie muszą być zmielone na plastyczną lecz zwartą masę. Gotowy marcepan, po szczelnym owinięciu w folię, można przechowywać w lodówce nawet przez kilka tygodni. 

Pyszności z marcepanem 

Marcepan jest przepyszny sam w sobie i często jest głównym składnikiem delikatnych, pachnących migdałami pralinek. Jak je przygotować? Wystarczy uformować nieduże kulki z masy, zanurzyć je w rozpuszczonej czekoladzie z odrobiną rumu, obsypać pokruszonymi orzechami i pozostawić na papierze do pieczenia, aż polewa stwardnieje. 

Słodki marcepan może być świetnym nadzieniem do przeróżnych drobnych wypieków. Rogaliki z ciasta francuskiego lub drożdżowego, niewielkie drożdżówki czy muffinki – wszystkie te drobne słodkości z dodatkiem marcepanowego farszu nabierają wspaniałego, nieco egzotycznego aromatu i przyjemnej słodkości. Marcepanem można także przekładać gotowe pierniki, mazurki czy ciasteczka. Warto odrobinę masy dodać także do ciasta drożdżowego czy ucieranego w trakcie wyrabiania. Wypieki z dodatkiem marcepanu, np. makowiec, sernik, murzynek albo keks, po upieczeniu nabierają wspaniałego aromatu migdałowego, któremu trudno się oprzeć. 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu