Arbuz nigdy nie kojarzył się z dodatkiem do ciast. Jego wodnista struktura i orzeźwiający charakter zachęcały raczej do dodawania go do deserów na zimno, niż do przygotowywania w innej formie. Na szczęście są przepisy, które pokazują, jak łatwo zrobić ciasta z arbuzem. Owoc ten doskonale sprawdzi się jako dodatek do kremu i masy, ale przede wszystkim do galaretki, którą można przygotować na bazie arbuza. Jeśli chcemy wykorzystać arbuz do ciasta, warto zdecydować się na ciasto z galaretką, do której dodaje się miąższ arbuza. W ten sposób zyskuje się aromatyczny dodatek przywołujący wakacje. Świetnie sprawdzi się też jako dodatek do kremu czy dekoracyjny element słodkich wypieków.
Ciasta arbuzowe są lekkie, pulchne i smaczne. Polecamy przepisy na ciasta z arbuzem: z galaretką, ze śmietaną, owocami, kremem, a także serniki i biszkopty. Mając do dyspozycji właściwą recepturę i soczystego arbuza, nawet z mniejszym doświadczeniem w kuchni można wyczarować znakomity deser. Wystarczy kilka chwil, by pokazać gościom arbuza w nowej odsłonie. Dla miłośników arbuza ciasta z wykorzystaniem tego składnika będą prawdziwym hitem.