1

2

Przepisy

Kruche babeczki z jabłkami

5/5 5 3 5 1

przygotowanie: 50 minut

oczekiwanie: 60 minut

porcje: 8 porcji

Kruche babeczki z soczystym nadzieniem.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodać margarynę i posiekać nożem, następnie dodać jajko i wyrobić ciasto.
  2. Ciasto zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. W tym czasie obrać jabłka, zetrzeć na grubych oczkach tarki, obsypać cynamonem i wymieszać.
  3. Ciasto wyjąć z lodówki i odciąć z niego 2/3, resztę włożyć do lodówki. Wyjęte ciasto rozwałkować, wycinać kółka, wkładać do wysmarowanych tłuszczem foremek i naciągać tak, aby casto zakryło cały środek formy.
  4. Foremki najłatwiej natłuszcza się małym pędzelkiem.Do przygotowywanych foremek nałożyć jabłka.
  5. Wyjąć z lodówki resztę ciasta, rozwałkować, wykrajać kółka wielkości foremki, przykryć nadzienie i posklejać lekko brzegi.
  6. Piec 30 minut w temp 200 stopni, po upieczeniu studzić na kratce, a później posypać cukrem pudrem.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: