Fasolka Jaś po bretońsku

Oceń ten przepis!

4/5 4 4 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 25 min.

  • Oczekiwanie 45 min.

  • Porcje 5

4/5 4 4 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Do zimnej wody wkładamy żeberka wieprzowe, skórę z boczku oraz włoszczyznę. Gotujemy wywar. Miękkie warzywa i skórę wyrzucamy. Z żeberek obieramy mięso.
  2. Fasolkę zalewamy przefiltrowaną wodą. Kiełbasę oraz boczek (bez skóry) kroimy w kostkę.
  3. Część wywaru odlewamy i dodajemy fasolkę. Zamykamy szybkowar i garujemy około 15 minut.
  4. Jeśli ilość wody będzie zbyt duża, to ponownie odlewamy, a dodajemy pokrojone w kostkę cebulę oraz kiełbasę i boczek wraz z przecierami pomidorowymi i pomidorami krojonymi. Zamykamy i garujemy kolejne 5 minut.
  5. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, mięso z żeberek oraz przyprawy ziołowe. Gotujemy na wolnym ogniu około 5 minut.
  6. Fasolka powinna być miękka, ale nie „rozlazła”. Podajemy ze świeżym pieczywem. Smacznego.

Opis przepisu:

Fasolka Jaś po bretońsku gotowana w szybkowarze jest niesamowicie aromatyczna i smaczna. Zobacz, jak przygotować gęstą zupę, która nasyci Cię na długo. Fasolkę po bretońsku podawaj ze świeżym pieczywem, które będzie chrupiącym dodatkiem do lekko ostrej zupy.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?