Domowa słonina solona

Oceń ten przepis!

5/5 5 9 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 15 min.

  • Oczekiwanie 90 dni

  • Porcje 10

5/5 5 9 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Gruby kawałek słoniny – najlepszy jest taki prosto z uboju z niewielką warstwą mięsa bardzo dokładnie nacieramy solą.
  2. Czosnek kroimy w kawałki. W moździerzu ucieramy czosnek z majerankiem. Taką pastą również smarujemy słoninę ze wszystkich stron.
  3. Na koniec ponownie posypujemy solą i odstawiamy w chłodne miejsce na około 2-3 miesiące.
  4. Po tym czasie słonina powinna dokładnie przejść smakiem soli i czosnku wymieszanego z majerankiem.

Opis przepisu:

Dawniej używało się dużych ilości soli, aby zabezpieczyć mięso np. na zimę. Dziś technikę konserwowania solą możesz wykorzystać do przygotowania nietypowej przekąski - domowej słoniny. Tak przygotowana słonina przechodzi smakiem ziół i nabiera wyjątkowego aromatu oraz miękkości.
Soloną słoninę możesz podawać np. jako pożywną zakąskę na imprezach!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?