Żeberka duszone w warzywach

Oceń ten przepis!

5/5 5 3 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 20 min.

  • Oczekiwanie 1 godz.

  • Porcje 3

5/5 5 3 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Żeberka umyć, osuszyć i pokroić na kawałki, usmażyć na patelni, odłożyć.
  2. Na patelnię wlać oliwę, wsypać posiekaną cebulę i podsmażyć. Następnie dodać obraną i startą na tarce o dużych oczkach marchewkę i pietruszkę. Paprykę najlepiej w 3 kolorach pokroić w kostkę, wsypać do marchewki, wymieszać i chwilę podsmażyć,
  3. Do podsmażonych warzyw włożyć usmażone żeberka, wlać 2 szkl wody, włożyć liść laurowy, odrobinę pierzu i soli. Dusić pod przykryciem do miękkości mięsa.
  4. Z mąki i smalcu zrobić zasmażkę, wymieszać z koncentratem, odrobiną wody, połączyć z sosem, zagotować. Przyprawić do smaku przyprawą maggi, pieprzem i czosnkiem granulowanym.
  5. Podawać z ziemniakami i surówką.

Opis przepisu:

Żeberka w warzywnym sosie są bardzo smaczne. Żeberka można usmażyć na patelni lub na ruszcie w piekarniku.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?