Chłodnik

Oceń ten przepis!

4/5 4 29 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 16 min.

  • Oczekiwanie 10 min.

  • Porcje 4

4/5 4 29 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Rozpuść barszcz w 0,5 litra gorącej wody
  2. Gdy zupa przestygnie dodaj jogurt, szczypiorek, koperek i pokrojonego w półplasterki ogórka
  3. Jaja ugotuj na twardo, pokrój w ćwiartki i połóż na dnie talerzy
  4. Schłodzoną zupę podawaj z jajkami.

Opis przepisu:

Kiedy wakacyjne upały nie dają za wygraną, nie mamy ochoty na dwudaniowe i kaloryczne obiady. Wolimy coś lekkiego i orzeźwiającego, a nasz przepis na chłodnik to właśnie taka propozycja. Wystarczy kilka prostych składników i nieco wcześniejsze przygotowanie, by dać zupie czas na schłodzenie. Zadanie ułatwi też Barszcz czerwony WINIARY i jogurt naturalny.

Klasyczna wersja tej zupy zakłada konieczność ugotowania buraków i starcia ich na tarce. Mile widziana jest też botwinka. Ale nie zawsze mamy pod ręką takie składniki albo zwyczajnie brakuje nam czasu i chęci na dłuższe przygotowania. Dlatego pokochasz nasz przepis na chłodnik. Ten zajmie około pół godziny.

Zacznij od barszczu. Rozpuść go w 0,5 litra gorącej wody, a kiedy zupa nieco przestygnie, dodaj do niej jogurt naturalny. Smak wzbogacą też takie dodatki jak świeży koperek, posiekany drobno szczypiorek i zielony ogórek pokrojony w półplasterki.

Znakomitym dodatkiem do chłodnika są też ugotowane na twardo jajka. Pokrój je w ćwiartki i ułóż na dnie talerzy. Zupę odstaw do schłodzenia do lodówki przynajmniej na kilka minut. Na koniec zalej nią jajka i podawaj z ulubionym pieczywem świeżym lub zapiekanym. Twoja rodzina pokocha ten smak, a ty docenisz minimalną ilość pracy przy tym daniu.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?