Sałatka z zielonych ogórków

5/5 5 7 5 1
5/5 5 7 5 1
  • Przygotowanie: 35 min.

  • Oczekiwanie: 2 godz. 20 min.

  • Porcje: 10

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Umyć ogórki,nie obierać!!!Zetrzeć na plasterki na tarce lub pokroić ręcznie w cienkie plasterki.
  2. Cebulę pokroić w piórka.
  3. Marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  4. Natkę pietruszki i czosnek posiekać.
  5. Do tak przygotowanych warzyw dodać wszystkie pozostałe składniki i starannie wymieszać.Odstawić na 2 godz.
  6. Sałatkę włożyć do słoików,szczelnie zamknąć i pasteryzować ok.20 min.o temperaturze bliskiej wrzenia(nie gotować).

Opis przepisu:

Ta sałatka z zielonych ogórków przypadnie do gustu miłośnikom słodko-octowej zalewy, w której pasteryzujemy ogórki z dodatkami: marchewką, cebulą, pietruszką, natką i przyprawami. Sałatka z zielonych ogórków w occie jest doskonałym uzupełnieniem dań mięsnych, ale także świetnym dodatkiem do kanapek.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?