Knedle z jabłkami i cynamonem

4/5 4 2 5 1
4/5 4 2 5 1
  • Przygotowanie: 35 min.

  • Oczekiwanie: 10 min.

  • Porcje: 3

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Ugotowane ziemniaki odcedzić i ciepłe przecisnąć przez praskę lub dokładnie ubić tłuczkiem, ostudzić.
  2. Do zimnych dodać przemielony ser, jajko, mąkę i szybko zagnieść ciasto. Jabłka obrać, usunąć nasiona i zetrzeć na jarzynowej tarce, wymieszać z cynamonem i cukrem wanilinowym.
  3. Ciasto podzielić na kawałki, formować placuszki, nakładać farsz, zawijać i dokładnie zlepiać brzegi.
  4. W garnku zagotować wodę, osolić, wkładać knedle i gotować około 7-8 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię.
  5. Wyjmować łyżką cedzakową, układać na talerze, polać stopionym masłem i posypać cukrem.

Opis przepisu:

Lato, jesień, zima czy wiosna – knedle to zawsze dobry pomysł. A te z jabłkami i cynamonem zachwycą każdego smakosza. Przygotowanie jest proste – a efekt zdumiewający. Słodki smak jabłek, wzmocniony cynamonem, przełamujący się z knedlami, to coś, co zostanie w naszej pamięci na długo. Smacznego!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?