Knedle z jabłkami i cynamonem

4/5 4 2 5 1

przygotowanie: 20 min

oczekiwanie: 10 min

porcje: 3 porcje

Knedle to smaczne danie o każdej porze roku.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Ugotowane ziemniaki odcedzić i ciepłe przecisnąć przez praskę lub dokładnie ubić tłuczkiem, ostudzić.
  2. Do zimnych dodać przemielony ser, jajko, mąkę i szybko zagnieść ciasto. Jabłka obrać, usunąć nasiona i zetrzeć na jarzynowej tarce, wymieszać z cynamonem i cukrem waniliowym.
  3. Ciasto podzielić na kawałki, formować placuszki, nakładać farsz, zawijać i dokładnie zlepiać brzegi.
  4. W garnku zagotować wodę, osolić, wkładać knedle i gotować około 7-8 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię.
  5. Wyjmować łyżką cedzakową, układać na talerze, polać stopionym masłem i posypać cukrem.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.