Gulasz wieprzowy z kiszonymi ogórkami

Oceń ten przepis!

4/5 4 7 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 50 min.

  • Oczekiwanie 1 godz. 15 min.

  • Porcje 6

4/5 4 7 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Umyte mięso osuszyć, pokroić w kostkę.
  2. Na patelni rozgrzać 2 łyżki smalcu i zrumienić mięso.
  3. Przełożyć do rondla, podlać 2 szklankami wody, dodać liście laurowe, angielskie ziele, 1/2 łyżeczki soli i szczyptę pieprzu. Przykryć i dusić na wolnym ogniu.
  4. Na pozostałym tłuszczu zeszklić pokrojoną cebulę i czosnek,.
  5. Dodać paprykę i posiekane pieczarki, podsmażyć.
  6. Po upływie 35-40 minut cebulę z papryką i pieczarkami połączyć z mięsem, dusić do miękkości.
  7. Śmietanę wymieszać z mąką, koncentratem pomidorowym, mieloną papryką i kilkoma łyżkami zimnej wody. Połączyć z mięsem, dodać pokrojone w kostkę ogórki, zagotować, przyprawić solą i pieprzem.

Opis przepisu:

Jeśli masz ochotę na rozgrzewającą i sycącą potrawę, to gulasz wieprzowy z kiszonymi ogórkami będzie czymś, czego szukasz! Przepis jest tradycyjny, nawiązujący do przepisów, z których korzystały nasze babcie. Dodatek warzyw nadaje gulaszowi słodkawego posmaku. Miękka wieprzowina idealnie smakuje z gotowanymi ziemniakami i surówką z buraków.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?