Pszenne bułeczki z żółtym serem

Oceń ten przepis!

5/5 5 6 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 30 min.

  • Oczekiwanie 50 min.

  • Porcje 10

5/5 5 6 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Do miski włożyć pokruszone drożdże, dodać cukier i ciepłe mleko, wymieszać.
  2. Wsypać mąkę, sól, rozpuszczone, ostudzone masło i wyrobić ciasto. Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na 15 minut.
  3. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i jeszcze raz wyrobić.
  4. Podzielić na kawałki i formować okrągłe bułeczki. Układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, odłożyć do wyrośnięcia.
  5. Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem.
  6. Posypać startym zółtym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika.
  7. Piec około 20 minut w temp 180 stopni.

Opis przepisu:

Bułeczki pszenne z żółtym serem to świetna przekąska, którą możemy zabrać ze sobą na przykład na letnią, rowerową wycieczkę. Dobrze smakują zarówno same, jak i z dodatkami. Zajadać się nimi będą zarówno dorośli, jak i dzieci zaintrygowane nowym, ciekawym smakiem pieczywa. Jedno jest pewne – robione samodzielnie smakują najlepiej!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?