1

2

Przepisy

kluski szagole

5/5

przygotowanie: 30 minut

oczekiwanie: 30 minut

porcje: 6 porcji

kluski szagole są ta kluski szagówki lub kopytka inaczej. Pasują do nich sosy ciemne.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. na początku ziemniaki musimy obrać opłukać, zalać zimna wodą i ugotować aby były miękkie.
  2. następnie je musimy odcedzić i wystudzić.
  3. ziemniaki musimy zjechać na maszynie jak już są zimne.
  4. do zmielonych ziemniaków dodajemy jajka i przyprawy, a zaś mąkę i wyrabiamy masę.
  5. gdy masę mamy wyrobioną wstawiamy wodę w garnku i ją solimy, a z masy z ziemniaków robimy wałki o grubości 1,5 - 2 cm
  6. następnie każdy rulon tniemy po skosie na mniejsze kawałki jak na zdjęciu.
  7. kluski przed wrzuceniem do wody trochę obsypujemy mąką, gotujemy aż wypłyną na powierzchnię.
  8. gdy je wyjmiemy a nie chcemy ich podawać od razu można je włożyć na chwilkę do zimnej wody, a zaś wyjąć i przecedzić.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny?
Tu jest miejsce dla Ciebie!

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się się swoją opinią?

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: