Kluski szagówki z sosem pieczeniowym Winiary

Oceń ten przepis!

5/5 5 2 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 35 min.

  • Oczekiwanie 50 min.

  • Porcje 6

5/5 5 2 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

składniki na kluski

składniki na sos

Przygotowanie:

  1. Na początku ziemniaki, obieramy, płuczemy i zalewamy w garnku zimną wodą z dodatkiem soli. Gotujemy do miękkości.
  2. Następnie musimy je przecedzić i wystudzić, najlepiej żeby były bardzo zimne.
  3. Zimne mielimy w maszynie do mielenia mięsa.
  4. Tak zmielone ziemniaki mieszamy z jajkami, mąką ziemniaczaną i pszenną, oraz ze szczyptą soli i pieprzu i wyrabiamy masę. Mąki całej nie zużyjemy, ponieważ będzie nam trochę potrzebnej do podsypania gdy będziemy ciasto wałkować jak na zdjęciu.
  5. Uformowane wałki kroimy nożem po skosie i też obsypujemy mąką.
  6. Kluski gotujemy we wrzącej osolonej wodzie i od czasu do czasu można zamieszać, a jak wypłyną, to po 30-stu sekundach od momentu wypłynięcia można je wyjmować.
  7. Najlepiej po wyjęciu, jeśli nie podajemy ich od razu można je wrzucić do zimnej wody a zaś odcedzić, nie posklejają się nam.
  8. Sos przygotowujemy jak na opakowaniu.

Opis przepisu:

Kluski szagówki, inaczej znane jako kopytka, to przysmak w wielu polskich domach. Jeśli jeszcze ich nie próbowaliście, koniecznie musicie spróbować. Dodanie sosu pieczeniowego WINIARY wzbogaci walory smakowe tego dania. Świetnie nada się na obiad lub kolację. Smacznego!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?