Faworki drożdżowe

4/5 4 19 5 1
4/5 4 19 5 1
  • Przygotowanie: 32 min.

  • Oczekiwanie: 1 godz.

  • Porcje: 8

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Drożdże utrzyj z cukrem.
  2. Masło, żółtka, jajko, śmietanę i spirytus połącz z mąką, dodaj utarte i podrośnięte drożdże, zagnieć ciasto jak na pierogi.
  3. Pokrój na paski szerokości ok. 3 cm i długości 10 - 12 cm. W środku każdego paska zrób nacięcie nożem, przez które przełóż jeden koniec faworka. Przykryj ściereczką i pozostaw na około 40 minut.
  4. W garnku rozgrzej ok. 500 g smalcu lub oleju. Sprawdź, czy jest wystarczająco rozgrzany, wrzucając do niego kawałek ciasta. Jeżeli szybko wypłynie na powierzchnię, to znaczy, że jest wystarczająco rozgrzany.
  5. Faworki wrzucaj na rozgrzany tłuszcz partiami, nie za dużo na raz, i w trakcie smażenia obracaj je na drugą stronę.
  6. Rumiane z obu stron wyjmuj na kratkę lub bibułę, a gdy obciekną z tłuszczu, posyp cukrem pudrem i Cukrem wanilinowym WINIARY.

Opis przepisu:

Faworki drożdżowe to pyszny przysmak i pomysł na karnawałowy deser dla całej rodziny. Faworki mogą urozmaicić Twoje wypieki w Tłusty Czwartek (przecież to nie tylko dzień pączków!), a dzięki temu przepisowi na faworki przygotujesz je naprawdę łatwo. Do słodkiego przysmaku wykorzystaj Cukier Wanilinowy WINIARY, a Twoje chruściki będą miały wspaniały waniliowy aromat.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?