Ryba smażona z tłuczonymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty

Oceń ten przepis!

4/5 4 3 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 35 min.

  • Oczekiwanie 30 min.

  • Porcje 4

4/5 4 3 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

składniki na rybki

składniki na panierkę rybki

składniki na surówkę

składniki na pure

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obrać i wrzucić do wody zimnej i opłukać, następnie znów zalewamy zimną wodą i dodajemy szczyptę soli i wstawiamy na ogień.
  2. Przyrządzamy surówkę: kapustę kiszoną trochę można pokroić żeby nie była za długa.
  3. Do kapusty dodajemy marchewkę, którą wcześniej opłukaliśmy, obraliśmy i starliśmy na tarce.
  4. Dodajemy też cebulkę pokrojona w kosteczkę i posiekany szczypiorek.
  5. Dodajemy przyprawy i olej, doprawiamy do smaku i surówkę już mamy gotową.
  6. Teraz można się zabrać za rybki, które obsypujemy sola i pieprzem z obu stron.
  7. Panierujemy je w jajku i bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, a po usmażeniu odsączyć je musimy na papierowym ręczniki.
  8. Teraz już ziemniaki odcedzamy i dusimy na gładką masę wraz z ciepłym mlekiem, doprawiamy jeszcze do smaku solą.
  9. Na talerzu układamy kolejno ziemniaki, rybę i surówkę na końcu ponieważ jest zimna, a na ziemniaki posypujemy posiekaną drobno natkę pietruszki.

Opis przepisu:

Ryba smażona z tłuczonymi ziemniakami i surówką czyli klasyczny, przepyszny obiad dla całej rodziny. Ryba to przysmak w wielu domach i słusznie – jest bogata w różne substancje odżywcze i dużo lżejsza niż na przykład mięso wieprzowe. A do tego wybornie smakuje! Sami się przekonujcie. Smacznego!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?