Tarta z malinami i bitą śmietaną

Oceń ten przepis!

5/5 5 7 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 45 min.

  • Oczekiwanie 1 godz. 25 min.

  • Porcje 10

5/5 5 7 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Mąkę zmieszać z solą, cukrem, dodać schłodzony tłuszcz - wszystko zmieszać siekając nożem.
  2. Wbić żółtko i energicznymi ruchami zagnieść ciasto.
  3. Rozwałkować na grubość 0,5 cm. wylepić nim formę, nakłuć widelcem w kilku miejscach i wstawić na godzinę do lodówki.
  4. Schłodzone ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec na rumiano przez ok.25 min.
  5. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać dwie łyżki zmiażdżonych malin - wymieszać.
  6. Na upieczone i ostudzone ciasto wyłożyć krem i ułożyć maliny. Całość schłodzić.

Opis przepisu:

Tarta z malinami i bitą śmietaną to niezwykle smakowite połączenie rozpływającego się w ustach kruchego ciasta, puszystej bitej śmietanki oraz soczystych malin. Podstawą do wykonania tarty jest spód, który wykonasz już w kilka chwil! Przepis sprawdzi się szczególnie w trakcie sezonu na świeże maliny, a jeżeli nie masz ich pod ręką, użyj mrożonych. Smak tarty jest nieziemski!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?