Schab z dzika pieczony z cebulką i grzybami suszonymi

Oceń ten przepis!

4/5 4 33 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 54 min.

  • Oczekiwanie 1 godz. 50 min.

  • Porcje 3

4/5 4 33 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Schab z dzika kroimy w plasterki.
  2. Borowiki oraz skórkę razowego chleba ścieram na proszek.
  3. Na patelni rozgrzewam oliwę z łyżką smalcu. Wrzucam schab i rumienię z dwóch stron. Soki powinny zostać w mięsie, a nie wyciec na patelnię.
  4. Usmażone mięso przekładam do naczynia żaroodpornego.
  5. Na patelnię wrzucam smalec. Gdy się rozpuści dodaję pokrojoną w piórka cebulkę. Przyprawiam solą, utartym w moździerzu zielem angielskim oraz rozmarynem.
  6. Duszę pod przykryciem kilkanaście minut od czasu do czasu mieszając, aby się nie przypaliło. Podduszoną cebulę dodaję do mięsa. Możemy ułożyć warstwowo.
  7. Warstwę mięsa, następnie cebuli i ponownie mięso. Posypuję proszkiem borowikowym i skórką chleba. Zalewam wodą tak, aby poziom wody był na równi ostatniej warstwy mięsa.
  8. Naczynie żaroodporne wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C i zapiekam około 60 minut.
  9. Młode ziemniaki parujemy z koperkiem.
  10. Podałem z młodymi ziemniaczkami. Smacznego.

Opis przepisu:

Schab z dzika pieczony z cebulką i grzybami suszonymi to pomysł na smaczną i aromatyczną dziczyznę, która zawsze się udaje! Schab z dzika smakuje doskonale, bo mięso dusimy w towarzystwie świeżo utartego ziela angielskiego i rozmarynu. Gotowy schab podawaj z młodymi ziemniakami.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?