Pikantna zupa z ciecierzycy i cukinii

5/5 5 3 5 1
5/5 5 3 5 1
  • Przygotowanie: 10 min.

  • Oczekiwanie: 45 min.

  • Porcje: 2

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Ciecierzycę namaczamy na całą noc, następnie w wodzie w której się moczyła gotujemy ją z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego rzez około 25 minut.
  2. Cukinie kroimy w kostkę cukinię i dodajemyy do gotującej się ciecierzycy.
  3. Pomidory sparzamy, obieramy . Jednego kroimy w kostkę, drugiego blenderujemy i dodajemy do zupy wraz z połową szczypiorku - całość doprawiamy pastą harissa i gotujemy przez około 20 minut.
  4. Doprawiamy do smaku maggi, solą i pieprzem oraz czosnkiem. Dodajemy część szczypiorku.
  5. Podajemy posypując szczypiorkiem.

Opis przepisu:

Pikantna zupa z ciecierzycy i cukinii, z pastą harissa i tradycyjną Przyprawą w płynie MAGGI to idealne połączenie na obiad. Nie wiesz co to jest pasta harissa? Otóż, jest to tradycyjna, tunezyjska pasta zrobiona na bazie papryczki chilli i czosnku. Jej ostrość można łagodzić przez wymieszanie jej z oliwą, jednak sama w sobie jest naprawdę bardzo pikantna.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?