Spodobał ci się ten przepis? zarejestruj się i załóż konto

Papryczki jalapeno – marynowane plasterki z czosnkiem

Oceń ten przepis!

5/5 5 5 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 20 min.

  • Oczekiwanie 10 min.

  • Porcje 20

5/5 5 5 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Do rondelka wlewam odmierzoną ilość wody. Wsypuję sól oraz cukier. Dodaję przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy oraz pieprz kolorowy. Zagotowujemy.
  2. W międzyczasie przygotowuję resztę: do pustych słoików wkładam po 1 ząbku rozgniecionego czosnku i wsypuję szczyptę gorczycy.
  3. Papryczki jalapeno kroję w plasterki o grubości około 5 mm.
  4. Gdy woda z przyprawami zacznie się gotować dodaję pokrojone papryczki.
  5. Gotuję 2-3 minuty. Następnie wlewam ocet.
  6. Ponownie zagotowuję i trzymam na ogniu kolejne 2-3 minuty.
  7. Gorącą zalewę wraz z papryczkami przekładam do słoiczków. Na wierzch kładę jeszcze po 1 ząbku czosnku i wsypuję szczyptę gorczycy. Słoiki zakręcam i stawiam do góry dnem.

Opis przepisu:

Dla miłośników pikanterii, przedstawiamy naszą propozycję: marynowane papryczki jalapeno. Zalewa z dodatkiem czosnku jeszcze lepiej je zakonserwuje i sprawi, że papryczki zyskają nowy smak. Po odstaniu możemy je wykorzystać jako dodatek do mięs lub sałatek.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?