Ciecierzyca w pomidorach na ostro

Oceń ten przepis!

5/5 5 5 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 27 min.

  • Oczekiwanie 8 godz. 50 min.

  • Porcje 3

5/5 5 5 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Ciecierzyce namaczamy w wodzie przez około 8 godzin
  2. Następnie gotujemy ją w wodzie w której się moczyła z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego oraz z łyżeczką soli,
  3. Po około 10 minutach od zagotowania dodajemy pokrojoną w kostkę (dość dużą) paprykę i gotujemy na wolnym ogniu
  4. W tym czasie sparzamy pomidory, 2 należy zblenderować, a trzeciego pokroić w dużą kostkę,
  5. kiełbaskę kroimy w kosteczkę,
  6. wszystko dodajemy do garnka z ciecierzycą i gotujemy razem przez około 20 - 30 minut
  7. doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą, dodajemy tymianek, bazylię, maggi oraz papryki - słodką i ostrą - dokładnie mieszamy,
  8. na koniec wsypujemy posiekaną natkę

Opis przepisu:

Pyszny sposób na obiad lub ciepłą kolację inne niż zwykle! Potrawka z ciecierzycy z pomidorami i papryką powstaje bardzo prosto - większość składników po prostu ugotujesz razem w garnku!
Ciecierzycę w pomidorach możesz przygotować z mięsną wkładką - np. kiełbasą podwawelską w kawałkach. Ale wystarczy, że ją pominiesz, by powstało danie idealne dla wegan i wegetarian!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?