Surówka z selera z jabłkami i rodzynkami

Oceń ten przepis!

4/5 4 55 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 25 min.

  • Porcje 3

4/5 4 55 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Seler i jabłko obrać. Z jabłka usunąć gniazda nasienne i razem z selerem zetrzeć na tarce o dużych oczkach, skropić sokiem z cytryny.
  2. Majonez wymieszać z jogurtem, połączyć selerem i jabłkiem, dodać rodzynki.
  3. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem, wymieszać

Opis przepisu:

Trudno znaleźć kogoś, kto nie zna tego duetu. Seler i jabłko to na tyle intrygujące połączenie, że w postaci surówki trafiło na stałe do menu w wielu domach i restauracjach. Ciekawe zestawienie korzennego, lekko orzechowego smaku selera i słodko-kwaśnego smaku jabłka czyni z niego znakomity dodatek do dań mięsnych i nie tylko. Aromat pogłębiają: sok z cytryny, odrobina jogurtu, rodzynki i Majonez Dekoracyjny WINIARY.

Seler, podobnie jak jabłka, stanowi źródło witamin i składników mineralnych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Fakt, że taka surówka z selera z jabłkami i rodzynkami ma słodkawy smak, pomoże przekonać dzieci do zjedzenia warzyw w tej formie. W sklepach nie brakuje gotowych surówek, ale warto wypróbować domową wersję przepisu na surówkę z selera i jabłek.

Seler i jabłko obierz. Z jabłka wytnij gniazda nasienne i zetrzyj z selerem na tarce o dużych oczkach. Tak przygotowane składniki skrop sokiem z cytryny. 2 łyżki Majonezu Dekoracyjnego WINIARY wymieszaj z 2 łyżkami jogurtu naturalnego, połącz z selerem i jabłkiem, a na koniec dodaj rodzynki. Całość przypraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Dokładnie wymieszaj.

Surówkę przygotujesz dosłownie w kilka minut. Możesz ją podać jako dodatek do wszelkiego rodzaju dań mięsnych. Świetnie dopełni smaku pieczeni, ale też tradycyjnych kotletów schabowych lub smażonych ryb.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?