Karkówka smażona z sosem

Oceń ten przepis!

4/5 4 21 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 30 min.

  • Oczekiwanie 3 godz.

  • Porcje 4

4/5 4 21 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. karkówkę musimy opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć i pokroić na plastry o grubości około 1,5 cm.
  2. mięso musimy obsypać solą, pieprzem i lubczykiem, odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
  3. na patelnie wlewamy olej i wkładamy karkówkę smażąc z obu stron
  4. obieramy cebulę w momencie gdy mięso się smaży, kroimy w piórka i dodajemy do mięsa.
  5. mięso podlewamy wodą i przykrywamy pokrywką
  6. gdy mięso już jest miękkie dodajemy trochę lubczyku i kostkę bulion Winiary.
  7. SOS: mięso wyjmujemy, dolewamy na patelnię wody i czekamy aż zacznie się gotować żeby dodać zawiesinę z mąki i wody ciągle mieszamy aż sos zgęstnieje.
  8. doprawiamy do smaku pieprzem i przyprawą w płynie do zup i sosów Winiary.

Opis przepisu:

Karkówka smażona z sosem to doskonały przepis na smaczny i syty posiłek. Idealnie sprawdzi się na niedzielne obiady czy rodzinne uroczystości. Z takiego obiadu ucieszą się szczególnie miłośnicy tradycyjnych dań, dla których niedziela nie może się odbyć bez popularnych, polskich smaków. Sprawdź nasz przepis na smażoną karkówkę z sosem!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?