Spodobał ci się ten przepis? zarejestruj się i załóż konto

Udka z kurczaka nadziewane pieczarkami

Oceń ten przepis!

4/5 4 38 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 35 min.

  • Oczekiwanie 1 godz. 15 min.

  • Porcje 4

4/5 4 38 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Udka z kurczaka umyć, osuszyć, usunąć kości.
  2. Następnie zbić tłuczkiem, natrzeć solą, zmiażdżonym czosnkiem, oprószyć pieprzem i odłożyć do lodówki przynajmniej na 1/2 godziny.
  3. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić posiekaną cebulkę, wsypać pokrojone pieczarki, podsmażyć. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą maggi, ostudzić.
  4. Na przygotowane mięso nałożyć farsz z pieczarek, zwinąć, spiąć wykałaczkami, włożyć do rękawa do pieczenia, skropić olejem, spiąć rękaw ułożyć w brytfannie.
  5. Piec w temp 190-200 stopni około 40-45 minut. 10 minut przed końcem pieczenia rozciąć rękaw, mięso polać powstałym sosem i dopiec.

Opis przepisu:

Udka z kurczaka nadziewane pieczarkami to doskonały pomysł na smakowity i aromatyczny obiad. Co prawda jego przygotowanie wymaga odrobiny wysiłku, ale gwarantujemy, że wszystkie trudy kulinarne zostaną zrekompensowane na talerzu. Sprawdź nasz przepis na udka z kurczaka nadziewane pieczarkami!

Jak zrobić udka z kurczaka nadziewane pieczarkami? Mięso umyj, osusz i usuń z nich kości. Zbij je tłuczkiem do mięsa, a następnie natrzyj solą, zmiażdżonym czosnkiem, oprósz pieprzem i włóż do lodówki na minimum pół godziny.

Obierz i posiekaj jedną małą cebulę. Oczyść lub obierz 200 gramów pieczarek i pokrój je w drobną kosteczkę. Na patelni rozpuść łyżkę masła, dodaj posiekaną cebulę i zaczekaj, aż się zeszkli. Wtedy dołóż do niej pokrojone pieczarki i podsmaż całość. Dopraw solą, pieprzem i przyprawą w płynie MAGGI. Gdy odparuje woda z pieczarek a smaki się połączą, odłóż farsz do ostygnięcia.

Kiedy farsz wystygnie, ułóż go na mięsie i zwiń w roladki. Zepnij wykałaczką, by roladki nie rozwinęły się w trakcie pieczenia. Włóż wszystkie roladki do rękawa do pieczenia, dodaj nieco oleju, zepnij rękaw i ułóż w brytfance. Piecz w temperaturze 200 stopni przez około pół godziny. Po tym czasie rozepnij rękaw, polej mięso powstałym sosem i piecz udka z kurczaka nadziewane pieczarkami jeszcze przez 10 minut.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?