Kotleciki z jajek i żółtego sera

Oceń ten przepis!

4/5 4 15 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 32 min.

  • Oczekiwanie 25 min.

  • Porcje 8

4/5 4 15 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. 6 jajek ugotować na twardo, ostudzić, obrać i razem z żółtym serem zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  2. Posiekaną cebulę zeszklić na maśle. Bułkę zamoczyć w mleku, odcisnąć i razem z cebulą przemielić w maszynce.
  3. Do miski włożyć utarte jajka z serem, przemieloną bułkę kajzerkę, wbić surowe jajka, przyprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. ( gdy masa jest za rzadka, dodać odrobinę bułki tartej)
  4. Formować owalne kotleciki, obtaczać w bułce tartej. Smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.
  5. Usmażone osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Opis przepisu:

Kotleciki z jajek i żółtego sera to doskonała bezmięsna alternatywa dla kotletów mielonych. Kotleciki z jajek przyrządzamy z ugotowanych na twardo jajek, startego żółtego sera, bułki i mleka. Miłośnicy zielonych dodatków mogą dodać do kotlecików z jajek i żółtego sera także posiekaną natkę pietruszki. Owalne kotleciki smażymy, a następnie podajemy z ulubioną surówką.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?