Drożdżówki z serem i kruszonką

Oceń ten przepis!

3/5 3 5 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 50 min.

  • Oczekiwanie 50 min.

  • Porcje 12

3/5 3 5 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Ciasto

Masa serowa

kruszonka

Przygotowanie:

  1. Drożdże pokruszyć do miski, wymieszać z cukrem i ciepłym mlekiem. Następnie dodać mąkę, sól, 2 żółtka, oliwę, śmietanę i zagnieść ciasto. Wyrabiać tak długo, aż będą robiły się pęcherzyki powietrza. Pod koniec dodać rodzynki i skórkę pomarańczową. Przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, rozwałkować, wycinać duże krążki, układać na przygotowanej blaszce. Odłożyć do wyrośnięcia.
  3. Kruszonka: Do miseczki wsypać mąkę, dodać cukier, cukier waniliowy i ugniatając palcami zrobić kruszonkę.
  4. Masa serowa: Ser z żółtkiem i cukrem pudrem i oliwą, zmiksować. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną, rodzynki, żurawinę, skórkę pomarańczową i aromat, wymieszać. Pod koniec delikatnie wmieszać sztywno ubitą pianę z białka.
  5. Na każdym wyrośniętym krążku dnem szklanki zrobić wgłębienie, nałożyć masę serową.
  6. Ser posypać kruszonką. Brzegi ciasta posmarować roztrzepanym białkiem.
  7. Blaszkę z drożdżówkami włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni około 20 minut.

Opis przepisu:

Drożdżówka z serem i kruszonką to deser dzieciństwa dla wielu z nas. Teraz możecie wykonać je samodzielnie! To genialny przysmak, który świetnie sprawdzi się jako drugie śniadanie, albo przekąska między posiłkami. Dzieciaki będą się zajadać! Smacznego!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?