Zasmażana kapusta kiszona z grzybami

Oceń ten przepis!

3/5 3 6 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 15 min.

  • Oczekiwanie 1 godz. 40 min.

  • Porcje 4

3/5 3 6 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Kapustę włożyć do garnka, wlać 2 szklanki wody. Dodać liść laurowy, ziele angielskie i kminek oraz utartą na grubej tarce marchew. Zagotować.
  2. Suszone grzyby umyć i zamoczyć przynajmniej na 1 godzinę.
  3. Dodać grzyby do kapusty, wlać wodę w której się moczyły i gotować pod przykryciem do miękkości.
  4. Z mąki i smalcu zrobić rumianą zasmażkę, wsypać posiekaną cebulę, podsmażyć.
  5. Zasmażkę połączyć z kapustą i zagotować. Przyprawić do smaku pieprzem, cukrem i ewentualnie solą.

Opis przepisu:

Zasmażana kapusta kiszona z grzybami ma świetny smak. Jego sekret tkwi w dodatkach, m.in. smalcu, kminku i suszonych grzybach. Jest to tradycyjne polskie danie, które możesz podać solo, z dodatkiem kromki świeżego chleba lub w towarzystwie ziemniaków i mięsa. A Ty do czego wykorzystasz swoją kapustę kiszoną?

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?