Dziękujemy za ocenę przepisu.

Dziękujemy za ocenę komentarza.

Strona główna » Przepisy kulinarne »

Torcik jagodowo - chałwowy

DSC00038.JPG
  • DSC00038.JPG
  • DSC00029.JPG
  • DSC00030.JPG
  • Masa chałwowa: Masło utrzeć na krem i cały czas ucierając dodawać zimną chałwę
  • . Zimne ciasto przekroić na dwa krążki i nasączyć kawą, dolny krążek posmarować dżemem jagodowym na nim rozsmarować 3/4 kremu i przykryć drugim krążkiem.
  • DSC00038.JPG
  • DSC00029.JPG
  • DSC00030.JPG
  • Masa chałwowa: Masło utrzeć na krem i cały czas ucierając dodawać zimną chałwę
  • . Zimne ciasto przekroić na dwa krążki i nasączyć kawą, dolny krążek posmarować dżemem jagodowym na nim rozsmarować 3/4 kremu i przykryć drugim krążkiem.
  • czas Łączny czas: 110 min (Przygotowanie: 70 min Oczekiwanie 40 min)
  • porcji Porcji: 12
  • kalorie Kalorie: - kcal / 1 porcję

Zrobiłam ostatnio domową chałwę, ale sama coś miała słabe wzięcie, więc postanowiłam zrobić ciasto i to był szczał w 10 :)

Smacznego!

Sposób przygotowania

  1. Wcześniej przygotować chałwę. Cukier gotować z wodą około 20 min do uzyskania syropu, kaszkę zrumienić na maśle i zalać gorącym syropem, energicznie wszystko wymieszać i na koniec dodać, kakao, orzechy, wiórki kokosowe oraz migdały, dokładnie wszystko połączyć.
  2. Masę z kaszki zapiekać w temp. 120 st około 15 min, następnie przełożyć do innego naczynia dokładnie ubijając w formie, wystudzić.
  3. . Ciasto: Białka jajek ubić z odrobiną soli i pod koniec ubijania dodać cukier, całość ubijać do uzyskania szklistej bezy, następnie ostrożnie wymieszać z żółtkami, przesianą mąką wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia na koniec ostrożnie wymieszać z olejem. Ciasto przelać do tortownicy( 30cm średnicy) i piec w temp. 180 st około 40 min, ale trzeba kontrolować czas pieczenia.
  4. Masa chałwowa: Masło utrzeć na krem i cały czas ucierając dodawać zimną chałwę
  5. . Zimne ciasto przekroić na dwa krążki i nasączyć kawą, dolny krążek posmarować dżemem jagodowym na nim rozsmarować 3/4 kremu i przykryć drugim krążkiem.
  6. Wierzch ciasta posmarować resztą kremu i dowolnie ozdobić. Ciasto dokładnie schłodzić w lodówce.
Kalorie: - kcal / 12 porcję

Potrzebne składniki:

  • Ciasto:
  • jajka (8 sztuk)
  • mąka tortowa (2 szklanki)
  • cukier (1 szklanka)
  • kakao (3 łyżki)
  • Proszek do pieczenia WINIARY (2 łyżeczki)
  • olej (5 łyżek)
  • Chałwa:
  • cukier (1,5 szklanki)
  • woda (2 szklanki)
  • kasza manna (1 szklanka)
  • masło (12 dag)
  • kakao (1 łyżka)
  • posiekane orzechy (2 łyżki)
  • wiórki kokosowe (2 łyżki)
  • posiekane płatki migdałowe (2 łyżki)
  • dodatkowo:
  • masło (25 dag)
  • kawa rozpuszczalna (0,5 szklanki)
  • dżem jagodowy (0,75 słoika)

Komentarze:

Podziel się przepisem ze znajomymi:
Alternate Text
Jesteś zalogowany jako:
Gość
  • Nikt jeszcze nie skomentował tego przepisu. Twój komentarz może być pierwszy!

Logowanie

Nie masz jescze konta ? zarejestruj się

Przypomnij hasło

Masz konto na facebooku lub gmail?

Facebook Google Open ID

Dodaj do książki kucharskiej

Torcik jagodowo - chałwowy
-> Dodaj do nowej książki

Podziel się przepisem

Torcik jagodowo - chałwowy

Wydrukuj przepis

Torcik jagodowo - chałwowy

Zgłoś przepis do moderacji