1

2

Przepisy

Torcik jagodowo - chałwowy

5/5

przygotowanie: 70 minut

oczekiwanie: 40 minut

porcje: 12 porcji

Zrobiłam ostatnio domową chałwę, ale sama coś miała słabe wzięcie, więc postanowiłam zrobić ciasto i to był szczał w 10 :)

składniki:

Liczba porcji:

Ciasto:

Chałwa:

dodatkowo:

Przygotowanie:

  1. Wcześniej przygotować chałwę. Cukier gotować z wodą około 20 min do uzyskania syropu, kaszkę zrumienić na maśle i zalać gorącym syropem, energicznie wszystko wymieszać i na koniec dodać, kakao, orzechy, wiórki kokosowe oraz migdały, dokładnie wszystko połączyć.
  2. Masę z kaszki zapiekać w temp. 120 st około 15 min, następnie przełożyć do innego naczynia dokładnie ubijając w formie, wystudzić.
  3. . Ciasto: Białka jajek ubić z odrobiną soli i pod koniec ubijania dodać cukier, całość ubijać do uzyskania szklistej bezy, następnie ostrożnie wymieszać z żółtkami, przesianą mąką wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia na koniec ostrożnie wymieszać z olejem. Ciasto przelać do tortownicy( 30cm średnicy) i piec w temp. 180 st około 40 min, ale trzeba kontrolować czas pieczenia.
  4. Masa chałwowa: Masło utrzeć na krem i cały czas ucierając dodawać zimną chałwę
  5. . Zimne ciasto przekroić na dwa krążki i nasączyć kawą, dolny krążek posmarować dżemem jagodowym na nim rozsmarować 3/4 kremu i przykryć drugim krążkiem.
  6. Wierzch ciasta posmarować resztą kremu i dowolnie ozdobić. Ciasto dokładnie schłodzić w lodówce.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny?
Tu jest miejsce dla Ciebie!

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się się swoją opinią?

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: