Ryż zapiekany z warzywami i żółtym serem

Oceń ten przepis!

5/5 5 3 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 25 min.

  • Oczekiwanie 1 godz. 10 min.

  • Porcje 4

5/5 5 3 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Ryż ugotować w osolonej wodzie, ostudzić.
  2. Bakłażan pokroić w kostkę, oprószyć solą i pozostawić na 15-20 minut. Gdy puści sok odcisnąć lub osuszyć papierowym ręcznikiem. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, wsypać pokrojoną cebulę, czosnek i paprykę, podsmażyć. Po 5 minutach smażenia dodać bakłażan i pieczarki, smażyć przez 8-10 minut. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą do zup.
  3. Zimny ugotowany ryż wymieszać z jajkiem i żółtym serem. Naczynie żaroodporne wysmarować 1 łyżką masła i oprószyć bułką tartą. Połowę ryżu ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wyłożyć przygotowane warzywa.
  4. Przykryć pozostałym ryżem. Na wierzch położyć kosteczki z reszty masła. Naczynie włożyć do nagrzanego piekarnika. Zapiekać w temp 190-200 stopni około 15 -20 minut.

Opis przepisu:

Ryż zapiekany z warzywami i żółtym serem, to poniekąd ryżowa odmiana lasagne. Potrawa jest niezwykle sycąca i smaczna, w dodatku wspaniale pachnie, czym skutecznie kusi do spróbowania. Każdy kęs to moment uniesienia, który musi trwać jak najdłużej. Przyprawa do zup, sosów i sałatek WINIARY, podkreśli wyjątkowość tego dania.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?