Torcik z kaszy jaglanej z galaretką

Oceń ten przepis!

5/5 5 10 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 15 min.

  • Oczekiwanie 1 godz. 45 min.

  • Porcje 6

5/5 5 10 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki, włożyć do rondla, wlać 2/3 szklanki wody, rozgotować.
  2. Do miękkich gorących jabłek wsypać galaretkę truskawkową i dokładnie wymieszać. Odłożyć do stężenia.
  3. Kaszę jaglaną wypłukać w zimnej wodzie, następnie sparzyć wrzącą wodą. W rondlu zagotować 2 szklanki wody, dodać odrobinę soli, cukier, masło, wsypać kaszę i gotować do miękkości (około 20-25 minut). Do ugotowanej kaszy dodać cukier wanilinowy, likier pomarańczowy i dokładnie wymieszać.
  4. Foremkę keksową lub tortownicę wyłożyć folią aluminiową. Do foremki wyłożyć połowę kaszy, wyrównać, ostudzić.
  5. Następnie włożyć tężejący mus, odłożyć do stężenia.
  6. Na wierzch wyłożyć pozostałą kaszę. Odłożyć w chłodne miejsce do całkowitego stężenia.
  7. Zimny torcik wyjąć z formy i ozdobić według uznania.

Opis przepisu:

Torcik z kaszy jaglanej z galaretką to propozycja dla tych, którym zamarzyła się smaczna odmiana od ciężkich, kremowych mas lub biszkoptowych spodów. Kasza jaglana jest łagodna i delikatna w smaku. Dzięki tej właściwości kaszy torcik nabierze wyjątkowego aromatu poprzez owocowe dodatki: np. sezonowe truskawki, czereśnie, wiśnie, jagody. Wypróbuj nasz pyszny przepis.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?