Kuleczki z mięsa mielonego z sosem

Oceń ten przepis!

4/5 4 7 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 25 min.

  • Oczekiwanie 30 min.

  • Porcje 6

4/5 4 7 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

sos

Przygotowanie:

  1. Mięso umyć, pokroić na kawałki, przepuścić przez maszynkę.
  2. Mięso włożyć do miski, dodać jajko, posiekaną zeszkloną na 1 łyżce oleju cebulę, zmiażdżony czosnek, bułkę tartą, sos sojowy, szczyptę kardamonu, imbiru i kolendry. Przyprawić do smaku pieprzem i solą, dokładnie wymieszać.
  3. Z masy mięsnej formować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać w mące i smażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju.
  4. W rondelku rozgrzać masło, zeszklić posiekaną cebulę i czosnek, dodać pokrojone pieczarki, podsmażyć. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, ketchup, wlać odrobinę wody, zagotować. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.
  5. Kuleczki mięsne podawać z sosem, ryżem i surówką.

Opis przepisu:

Kuleczki z mięsa mielonego z sosem to atrakcyjny pomysł na obiad dla całej rodziny a przede wszystkim dla dzieci. Wykonasz je, dodając do zmielonego mięsa jajko, zeszkloną na patelni cebulkę i przyprawy. Wyrobione mięso ugotuj w sosie pomidorowym do uzyskania odpowiedniej konsystencji sosu oraz mięsnych kulek. Taki obiad z dodatkiem ziemniaków bez wątpienia zaskoczy każdego niejadka.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?